Hlavní obsah

Postel pacientky zřejmě zapálila zářivka spadlá ze stropu

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Podle neoficiálních zpráv zapálila postel 79leté pacientky, která v sobotu večer uhořela na interním oddělení českobudějovické nemocnice, část hořící zářivky, jež spadla ze stropu. Právu to sdělil zdroj, který nechtěl být jmenován. Policisté zatím připouštějí pouze to, že oheň v pokoji 317 mohl vzniknout kvůli technické závadě.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Evakuace pacientů v českobudějovické nemocnici

Článek

„Podle toho, co vím, je nejpravděpodobnějším důvodem vzniku ohně vadná zářivka, jejíž část spadla ze stropu,“ podotkl zdroj blízký policii. Oficiálně se policisté k přesné příčině nevyjádřili. Podle lidí, kteří s elektřinou pracují, by se však muselo jednat o velkou náhodu.

„Zatím jsem o ničem podobném ani neslyšel. Myslím, že by musel spadnout celý kryt i s částí rozpálené, nebo už hořící zářivky. I to mi přijde však málo pravděpodobné,“ podotkl odborník přes elektřinu František Fráně.

Policisté vyšetřují případ jako trestný čin obecného ohrožení. Ve svých tiskových prohlášeních však připouštějí jako příčinu vzniku ohně pouze technickou závadu a blíže ji nespecifikují. Sami tak zatím nahrávají spekulacím. [celá zpráva]

Sestry viděly kouř pod dveřmi

„Policejní vyšetřovatelé se přiklánějí k příčině nejpravděpodobnější a to k možné technické závadě. Přesná příčina požáru a eventuelní míra konkrétního zavinění jsou v současné době předmětem dalšího vyšetřování, které je v samém počátku,“ uvedla mluvčí českobudějovické polici Regina Tupá a poznamenala, že sobotní požár způsobil škodu za asi 350 tisíc korun.

Více může objasnit i soudní pitva. „Uskutečnila se dnes ráno a její výsledky budeme znát v následujících dnech,“ konstatovala Tupá. Zatím totiž není jasné ani to, zda žena zemřela při požáru, nebo už před ním.

Mimo své pokoje stále zůstává třicet pacientů, kteří byli kvůli požáru evakuování. „Stanice A Interního oddělení se vrátí do běžného provozu nejpozději do 14 dnů. Jinak ale samozřejmě interní oddělení normálně funguje. Uzavřené jsou pouze  některé pokoje,“ konstatoval mluvčí českobudějovické nemocnice Jan Dušek.

Požár vypukl v sobotu před půl osmou večer a jako první se na pokoj dostaly sestry, které viděly kouř pod dveřmi. Nehybná žena však byla i s lůžkem už v plamenech. Personálu se podařilo zachránit její spolubydlící a také ostatní pacienty na patře.

Reklama

Výběr článků

Načítám