Hlavní obsah

Dva mladíci z Kostic zmařili romskému gangu okradení seniora

Právo, miv
Kostice

Zaskočeni zájmem médií přišli v pondělí ráno na radnici v Kosticích dva šestnáctiletí studenti. William Feiler a Michal Bartoš. Na úřadě je čekalo ocenění, za čin, v němž prokázali, že jsou odvážní a pozorní a nejsou lhostejní k okolí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Michal Bartoš, William Feiler a senior Josef Kubík, kterému zachránili jeho úspory.

Článek

Případ se stal 23. ledna, kdy domácnost pětaosmdesátiletého seniora Josefa Kubíka navštívily dvě Romky.

„Byly to dvě cigánky, a že prodávají deky a polštáře. Hned se mi draly do domu, šly na verandu a do kuchyně, rozdělaly deku a ukazovaly ji. Chtěly napřed sedm tisíc, já řekl, že ani tři, ani tisíc korun. Nakonec že za tisíc, tak jsem jí dával z peněženky dvě pětistovky. Ona že ne, že jen tisícovku, protože jejich šéf menší peníze nebere. Pak mně došlo, že chce vědět, kde mám peníze, ale neuhlídal jsem je,“ vylíčil osudný den senior.

Drzé ženy ukořistily 68 tisíc korun a vyběhly z domu. Za nimi běžel rozzlobený, ale bezbranný senior s křikem o pomoc. V tu chvíli šli okolo dva mladíci.

Michal je chvíli pronásledoval na kole, já jsem si napsal do mobilu jejich číslo auta. Hned jsme to oznámili,
William Feiler

„Vydali jsme se ke kamarádovi hrát na počítači hry, když jsme to viděli. Vyběhly dvě cikánky a za nimi pan Kubík. Volal o pomoc. Zlodějky utíkaly ke stříbrnému mercedesu ze Zlínska, naskočily do něj a ujížděly pryč. Michal je chvíli pronásledoval na kole, já jsem si napsal do mobilu jejich číslo auta. Hned jsme to oznámili,“ řekl Feiler. „Byla to samozřejmost. To by snad udělal každý, ne? Strach? Ten jsme v tu chvíli nevnímali,“ dodal Bartoš.

Precizní popis a přesně zapsaná značka policii usnadnily práci. „Bylo ihned vyhlášeno pátrání. Pachatele zajistila hlídka dálniční policie z Chrlic na dálnici D2 u Olympie,“ doplnila sled událostí mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

 Zajistili celou uloupenou částku

„Spolu s pachateli jsme zajistili celou uloupenou částku, takže peníze se okradenému brzy vrátily zpět,“ uvedl vedoucí břeclavských kriminalistů Bohumil Gál. Není divu, že jej odvaha dvou mladíků z Kostic potěšila. Stejně jako starostku Annu Bradávkovou (KSČM) „Jsem ráda, že máme u nás lidi, kteří nejsou lhostejní a jsou připraveni pomoci,“ řekla starostka.

Romský gang, dopouštějící se té nejohavnější kriminality – okrádání nemohoucích seniorů, se bude za svůj čin zodpovídat. Bohužel, pouze z tohoto jednoho případu, protože právě tento druh kriminality se obtížně dokazuje. Ne vždy jsou senioři schopni popsat děj události, natož pachatele a číslo jejich auta.

V tomto případě se zloději z kořisti neradovali a nemají ani deku, tu nechali u okradeného. Oba mladíci se v pondělí vydali na kostickou radnici, kde jim poděkovala starostka i zástupci policie.

„Kdyby bylo více podobně obětavých lidí, kteří nejsou lhostejní, co se kolem nich děje, byla by i naše úspěšnost vyšší,“ připomněl vedoucí vnější služby břeclavského územního odboru Policie ČR Miroslav Stromecký. Na Břeclavsku přispěli před časem dva školáci k zadržení pachatelů loupežného přepadení banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám