Hlavní obsah

Nejvyšší soud odmítl dovolání údajných členů Berdychova gangu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud odmítl dovolání Tomáše Půty a Maroše Šuleje, údajných členů takzvaného Berdychova gangu. Za účast na zločinech v letech 1999 až 2001 jim středočeský krajský soud a Vrchní soud v Praze vyměřily deset a šest let vězení.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Maroš Šulej u soudu

Článek

Nejvyšší soud rozhodl bez veřejného jednání na konci ledna. Bez podrobností bližších podrobností to řekl mluvčí soudu Petr Knötig.  "Další informace nemůžeme zveřejnit, dokud nebude rozhodnutí doručeno účastníkům řízení," uvedl Knötig.

Advokát Půty Jaroslav Ortman nedávno řekl, že dovolání zpochybňovalo především existenci takzvaného zločinného spolčení, které jeho klientovi přitížilo při ukládání trestu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Tomáš Půta u pražského soudu

"Zločinné spolčení má nějaké zákonné znaky a my se domníváme, že nejsou naplněny," řekl Ortman. Případný zásah Nejvyššího soudu by mohl Půtovi přinést mírnější trest.

Půta dostal trest za pět loupeží, jednu krádež a porušování domovní svobody, bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej za pomoc k loupeži a krádež. Spolu s nimi byli v tomtéž procesu souzeni také Radek Trumpeš, který odešel se čtrnáctiletým trestem, a David Berdych. Údajný šéf gangu už předtím dostal od soudů v součtu více než 15 let vězení.

Odsouzeno již třicet lidí

V několika soudních řízeních s Berdychovým gangem bylo za různé činy odsouzeno více než 30 lidí. V této části procesu šlo především o přepadení podnikatelů nebo kamionů. Ve většině případů se členové gangu podle spisu vydávali za policisty.

Používali policejní uniformy nebo pozměněné průkazy. Některým z obětí podle obžaloby způsobili vážná zranění. Největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky je ojedinělý propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Půta a Šulej jsou podezřelí také z dalších trestných činů. Policisté je zadrželi v roce 2006 v Irsku na základě eurozatykače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám