Hlavní obsah

Z hořícího domu zachraňovali hasiči šest lidí

Právo, miv
Brno

Šest lidí museli v sobotu před polednem evakuovat hasiči z hořícího domu v ulici Špitálka v brněnských Zábrdovicích. Mezi šesticí byly i dvě děti.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

 „Požár bytu ve čtvrtém patře pětiposchoďového domu byl ohlášen v 11.13 hodin. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici. Při jejich příjezdu z oken hořícího bytu šlehaly plameny a horní patra domu byla silně zakouřená,“ popsal situaci mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Do akce vyrazila i výšková technika. Hasiči s dýchacími přístroji z bytu v pátém podlaží přímo nad hořícím bytem vynesli pětaosmdesátiletou ženu. Ze sousedního bytu evakuovali tři dospělé a dvě děti. Seniorka, která se zřejmě nadýchala zplodin hoření, skončila v péči zdravotníků a putovala do nemocnice. Čtyřletý a devítiletý chlapec spolu s osmnáctiletou dívkou, se z hořícího bytu zachránili sami, stačili včas utéct před dům.

Zatímco část hasičů zaměstnala evakuace, hasiči s dvěma vodními proudy likvidovali požár. Po vyčerpání obsahu dvou cisteren je vodou zásoboval pouliční hydrant. Oheň ale měl takovou intenzitu, že prohořel až do bytu v pátém patře a zasáhl i střešní krovy. Kontrolu nad plameny získali hasiči čtrnáct minut před polednem, dohašování, při němž posloužil i třicetimetrový automobilový žebřík, trvalo až do půldruhé hodiny odpoledne. Navíc bylo nutné motorovou pilou odkrývat stropy a střešní krovy.

Požár zničil dvě místnosti třípokojového bytu. Další místnosti a byty poškodily plameny i voda, použitá při hašení. Předběžná škoda se vyšplhala na devět set tisíc korun. Osudným okamžikem byla zřejmě hra jednoho z dětí. Zapálil nejspíše zapalovač v dětských rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám