Hlavní obsah

Muž vzal na manželku sekeru, policisté ho vykázali na 10 dní z bytu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycany

Deset dní se nesmí ke své manželce přiblížit 43letý muž z Hrádku u Rokycan, který jí se sekerou v ruce vyhrožoval zabitím. Policisté případ posoudili jako domácí násilí a muže vykázali ze společného obydlí.

Článek

„Žena zavolala o pomoc na linku 158, před agresivním manželem se schovala v autě. Muž ji v podnapilém stavu vyhrožoval usmrcením, přičemž držel v ruce sekeru. Ženu fyzicky napadal i v minulosti,“ řekla mluvčí rokycanských policistů Jana Tomková. Policisté násilníka zadrželi až po potyčce, neboť kladl odpor. „Museli použít donucovacích prostředků,“ upřesnila Tomková.

O případu policisté vyrozuměli intervenční centrum a poškozenou informovali i o možnosti vyhledání dalších institucí, které poskytují psychologické, sociální a další služby v oblasti pomoci obětem domácího násilí.

Alkohol v těle útočníka

„V dechu policisté muži naměřili přes dvě promile alkoholu. Po provedení nezbytných služebních úkonů ho převezli do protialkoholní záchytné stanice v Plzni,“ dodala Tomková.

Současná právní úprava poskytuje policistům oprávnění rozhodnout o vykázání násilné osoby ze společného obydlí na dobu deseti dnů. Tímto opatřením se zejména odvrací aktuálně hrozící násilný útok. Oběť může v této době podat u příslušného soudu návrh na předběžné opatření, které může desetidenní vykázání prodloužit až na jeden rok.

Patnáct intervenčních center

„Existuje řada institucí, které obětem domácího násilí pomáhají. V České republice bylo vybudováno patnáct intervenčních center, které poskytují aktivní podporu ohroženým osobám a další bezplatné služby. K poskytnutí prvotní pomoci jsou však připraveni i policisté, pro něž je bezpečí ohrožených osob prioritou. Na Rokycansku jsou to obvodní oddělení policie Hrádek, Radnice, Rokycany a Zbiroh,“ uzavřela Tomková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám