Hlavní obsah

Piloty civilních letadel na Ruzyni někdo oslepuje laserem

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čeští civilní piloti loni zaznamenali nejméně sedm laserových útoků na přistávající nebo startující letadla v okolí pražského letiště Ruzyně. Ve středu o tom informoval Karel Mündel z technické komise Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA Českých aerolinií s tím, že jde o vážné ohrožení bezpečnosti, které ovšem v České republice není trestným činem.

Článek

"Za poslední rok bylo zaznamenáno minimálně sedm útoků laserem na civilní letadla provedených ze země. Tyto útoky se odehrály v prostoru okolí letiště Ruzyně v oblastech Hostivic, Horoměřic a Kladna. Pachatel opakovaně zamířil laser na přistávající nebo startující letadlo," uvedl Mündel.

Podle něj v současnosti není možné takové útoky postihovat, protože český právní řád užívání laserů neupravuje. Piloti proto žádají Sněmovnu, aby bylo zneužití laserů postaveno mimo zákon.

"Z výpovědí pilotů zasažených letadel vyplývá, že pachatel k těmto útokům užil laser minimálně 3. třídy, který je schopen na vzdálenost dvou kilometrů zapálit papír. Tato zařízení jsou v ČR ve volném prodeji bez omezení," tvrdí Mündel.

Na dotaz Novinek, odkud útočník po pilotech pálí laserem, aby je zasáhl, Mündel uvedl, že v jednom z registrovaných případů do bylo ze stojícího osobního auta, jindy se zdroj nacházel v blízké vesnici. "Piloti se nesnaží zdroj lokalizovat, ale odvrátit se od něj, aby nedošlo k zasažení oka," řekl k tomu. Pokud je totiž pilot zasažen laserem do oka, může být na několik vteřin vyřazen z činnosti.

"V okamžiku oslnění se stává dezorientovaným a prakticky není schopen ovládat letoun. Zasažený pilot po oslnění laserem také určitou dobu po zásahu nevidí.  V horším případě může dojít k trvalému poškození zraku," upozornil Mündel.

České zákony používání laseru neřeší

Podle Mündela podali piloti několik trestních oznámení, která ale policisté všechna odložili s tím, že se nejedná o trestný čin.

"Na rozdíl od SRN, Velké Británie, nebo USA u nás není užívání laserů zákonem nijak omezeno. Český právní řád užívání laserů prakticky neupravuje," uvedl Mündel s poukazem na zjevnou nebezpečnost takového jednání.

Piloti proto naléhají na poslance, aby schválili jimi navrženou úpravu zákona, která by měla zneužití laserových zařízení postavit mimo zákon a umožnit je trestně stíhat.

Anketa

Mělo by být oslňování pilotů laserem trestně stíhatelné?
Ano
96,4 %
Ne
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24504 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám