Hlavní obsah

Policie vyšetřuje bývalé vedení Domažlic

Právo, Patrik Biskup

Bývalé vedení domažlické radnice včetně někdejšího starosty a současného poslance Jana Látky (ČSSD) může mít opletačky se zákonem. Policie začala vyšetřovat, do jaké míry jsou tito lidé zodpovědní za pochybení, kvůli kterému město musí vrátit mnohamiliónovou dotaci na výstavbu obecních bytů. Peníze teď splácí státu z vlastní kasy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kriminalisté se začali případu věnovat poté, co obdrželi trestní oznámení od současného starosty Domažlic Miroslava Macha (sdružení pro město Domažlice). „Zatím shromažďujeme materiály, které musíme nejprve vyhodnotit. Podle toho se pak rozhodneme, jak budeme postupovat dál. Zatím je předčasné dělat nějaké závěry,“ řekl šéf kriminálky v Tachově Jan Michalec.

Do Tachova byl případ delegován kvůli možné podjatosti domažlické policie. Starosta Mach Právu řekl, že město musí vrátit dotaci 19 miliónů korun za výstavbu devětatřiceti bytů v areálu bývalých kasáren. „Došlo k pochybení, v jehož důsledku vznikla městu značná škoda. A na policii teď je, aby zjistila, kdo za to může,“ uvedl Mach s tím, že součástí trestního oznámení je zpráva kontrolního orgánu, která chyby popisuje.

„Ten systém byl špatně nastavený. Někdo to schválil a podepsal. Jestli to zakládá trestně právní odpovědnost je na posouzení policie,“ dodal starosta.

Hrubé porušení dotačních pravidel konstatovalo jak ministerstvo financí tak fond rozvoje bydlení . „Pokud by se jednalo o pochybení pouze formální a nijak závažná, tak zpravidla ministerstvo financí vrácení dotace odpouští. V tomhle případě ale na vrácení peněz trvalo včetně pětimiliónového penále. Nepomohly ani přímluvy u samotného ministra,“ vysvětlil Mach.

Použili nesprávné peníze

Hlavní průšvih je v tom, že město použilo k výstavbě peníze vybrané od budoucích vlastníků bytů, což je jasné porušení smlouvy o poskytnutí dotace. Další malér byl v tom, že stavba nebyla dokončena v termínu a také, že došlo v průběhu stavby ke změně členění bytů bez předběžného projednání s fondem.

Výstavba bytů se financovala přes Nájemní družstvo Domažlice, které pro tento účel vzniklo. Do jeho čela se jmenovali stejní lidé jako byli v té době ve vedení radnice.

Podle starosty Macha se ještě snažil Látka celou záležitost vyřídit. „Z titulu funkce poslance přislíbil projednání naší žádosti o odpuštění vrácení dotace na vyšších místech. Podrobnosti celého problému znal, neboť v průběhu výstavby zastával funkci starosty města a zároveň funkci předsedy Nájemného družstva Domažlice. Dlouho se nic nedělo, až loni v září mi telefonicky oznámil, že naší žádosti zřejmě vyhověno nebude,“ prohlásil Mach

Samotný poslanec Látka se vinen necítí. „Rozhodnutí podobného charakteru nedělá nikdy starosta sám, ale minimálně ve spolupráci s radou města,“ prohlásil Látka. Nyní ho čeká výslech na policii. „Jsem připraven tam celou záležitost objasnit,“ pokračoval poslanec s tím, že trestní oznámení bylo trochu předčasné. „No ale budiž, já to vidím spíš jako politický tah před komunálními volbami,“ uzavřel Látka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám