Hlavní obsah

Ústavní soud nevyhověl stížnosti vdovy po oběti nehody

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl řešit neobvyklý případ tragické dopravní nehody z prosince roku 2002, po které měl sice policií označený viník pozitivní test na alkohol, ale u soudů následně uspěl s precedentní obhajobou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Bránil se totiž tím, že 0,52 promile zjištěných čtyři hodiny po nehodě měl kvůli alkoholové dezinfekci, kterou prý lékaři použili při ošetření a následné operaci jeho těžkých zranění.

Soudy mu uvěřily a muž obžalovaný z ublížení na zdraví s následkem smrti nakonec odešel loni v březnu z jednací síně s osvobozujícím rozsudkem, který následně potvrdil i přes dovolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké také Nejvyšší soud.

Poslední instancí tak zůstal Ústavní soud, na který se loni v listopadu obrátila se svou stížností manželka druhého z účastníků nehody. Ten při srážce dvou aut u Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku na místě zemřel.

Neuspěla. Ústavní soud její stížnost 25. ledna odmítl kvůli tomu, že „manželku poškozeného nelze v daném případě považovat za osobu oprávněnou k podání ústavní stížnosti“.

Pochybnosti o spravedlnosti procesu

Stěžovatelka už tak nemá žádnou možnost s případem cokoli udělat. A to ani přesto, že sami ústavní soudci v nálezu připustili pochybení Krajského soudu v Liberci, který osvobozující verdikt vynesl.

„Ačkoli rozhodnutí odvolacího soudu vzbuzuje značné pochybnosti o dodržování principu spravedlivého procesu, zejména ve vyhodnocení důkazů (zda byl obžalovaný ovlivněn alkoholem), neumožňuje to Ústavnímu soudu, aby se stížností zabýval meritorně,“ napsal v nálezu předseda ÚS Pavel Rychetský, který byl zpravodajem v této kauze.

Zároveň konstatoval, že by manželka mrtvého musela být od počátku účastníkem trestního řízení v postavení poškozené, což se podle Rychetského nestalo.

Stěžovatelka s tím nesouhlasí, podle svých slov ji všechny soudy braly jako poškozenou, což je údajně i ve spise.

„Od začátku jsem v té kauze byla zastoupena svým advokátem, který normálně vstupoval do jednání, navrhoval důkazy a já se toho osobně účastnila. To mi vůbec nejde na rozum, proč mě nepovažují za poškozenou. Zajímalo by mě, kdo je tedy oprávněný podat stížnost,“ byla v úterý verdiktem ÚS překvapena manželka zemřelého.

Přemýšlí o tom, že podá novou ústavní stížnost, v níž zdůrazní, že i podle původních soudů byla v postavení poškozené, a tudíž mohla stížnost k ÚS podat.

Reklama

Výběr článků

Načítám