Hlavní obsah

Bývalý soudce Nagy měl nastoupit do Bohnic, požádal ale o odklad

Právo, rav
Praha

Psychiatři z pražské bohnické léčebny v úterý marně čekali na plánovaný příchod bývalého mladoboleslavského soudce Pavla Nagyho, jež se měl podrobit znaleckému zkoumání kvůli jeho tvrzení o údajné nepříčetnosti.

Foto: ČTK

Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy (vlevo)

Článek

Někdejší muž v taláru, nachytaný novinářem se skrytou kamerou při přebírání peněz za informace, ke kterým měl ze své funkce přístup, se přes advokáta dopředu omluvil.

„Byl jsem vyrozuměn policií o tom, že obhájce obviněného v pondělí odpoledne požádal o přesunutí termínu nástupu do psychiatrické léčebny z osobních důvodů obviněného. Této žádosti bylo vyhověno a termín nástupu byl tedy stanoven na tento pátek,“ sdělil Právu dozorující berounský státní zástupce Pavel Prýgl.

Soudce se stěhoval

Podle informací Práva bylo důvodem absence Nagyho aktuální stěhování z místa bydliště. Prýgl k tomu doplnil, že pokud by ani v pátek Nagy do léčebny nenastoupil, bude muset státní zástupce přistoupit k represivním opatřením, tedy k eskortování obviněného do Bohnic.

O tom, že má Nagy strávit blíže neupřesněnou dobu v léčebně, rozhodly loni v srpnu a následně v říjnu soudy. Podle nich je totiž nutné přezkoumat duševní stav někdejšího soudce, který se obvinění z korupce a dalších čtyř trestných činů brání tvrzením, že byl v době předloňských kontaktů s nastrčeným figurantem nepříčetný. Ambulantní vyšetření by podle znalců nemuselo odhalit, zda svůj špatný duševní stav jen nesimuluje.

Jak dlouho bude muset Nagy v Bohnicích pobývat, to určí až tamní lékaři. Nagymu hrozí v případě, že by věc skončila u soudu, až dvanáctileté vězení. Pokud by ale psychiatři jeho nepříčetnost potvrdili, policie by musela stíhání zastavit. Nagy s obviněním z přijetí úplatku, zneužití pravomoci veřejného činitele, padělání a pozměňování veřejné listiny, podvodu a neoprávněného nakládání s osobními údaji nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám