Hlavní obsah

První domácí vězeň v Česku přežívá v krušných podmínkách

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loučovice

V dřevěné chatce na okraji Loučovic živoří v těchto dnech první český domácí vězeň, 46letý Štefan Rolník. Nemá vodu ani elektřinu a topí si v kamnech. Kvůli zbití známého své družky musí být mezi osmou večerní až pátou ranní doma. Hned v pondělí, v první den nástupu ročního trestu, ho kontrolovala Probační a mediační služba z Českých Budějovic.

Foto: David Veis, ČTK

Štefan Rolník z Loučovic na Českokrumlovsku je prvním odsouzeným k domácímu vězení.

Článek

„Přišli za mnou v pondělí v půl desáté večer a vůbec mě to nepřekvapilo. Samozřejmě, že jsem byl doma a podmínky trestu určitě budu plnit,“ sdělil Právu v úterý ráno Rolník. Dále poznamenal, že trest přijal poměrně pozitivně. „Je to daleko lepší než jít za mříže. Ve vězení jsem už několikrát byl a tohle je daleko lepší,“ konstatoval Rolník.

V dřevěné polorozpadlé chatě by však vydržely jen otrlé povahy. „Už jsem si na to zvykl. Navíc mám zažádáno v Loučovicích o byt. Vodu si nosím od příbuzných, kteří bydlí nedaleko,“ podotkl domácí vězeň.

Popral se kvůli synovi

Soud mu trest uložil, protože zbil druha matky svého dítěte. „Měl jsem tři piva a nějak se to sešlo. Nechtěl mě pouštět k synovi. Naštěstí jsme se nyní všichni domluvili a nyní už ho mohu bez problémů vídat, to je další obrovská výhoda tohoto trestu,“ konstatoval Rolník.

Součástí trestu je i protialkoholní léčba. „Alkoholu už se ani nedotknu. Připravil mi v životě už spoustu problémů a nyní jezdím do Krumlova za psychiatrem, který mi s léčbou pomáhá,“ uvedl Rolník.

Probační a mediační služba chystá i další kontroly. „Vzhledem k tomu, že pan Rolník je vůbec první člověk odsouzený k domácímu vězení, budeme ho kontrolovat častěji,“ řekl novinářům Martin Pilný z Probační a mediační služby z Českých Budějovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám