Hlavní obsah

Extrémisté budou opět mašírovat Plzní, obvod jim to nezakázal

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Pochodům pravicových extrémistů středem Plzně už nic nebrání. Radnice centrálního městského obvodu žádnou z akcí, které jsou nahlášeny na všechny březnové a dubnové soboty, nezakázala.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Příznivci ultrapravice v Plzni

Článek

"Nemáme k tomu zákonné důvody," sdělila v pondělí mluvčí obvodu Hana Josefová. Zákaz nedoporučil ani odbor bezpečnosti plzeňského magistrátu, který si obstaral odborný posudek historika a stanovisko vypracované na základě judikátu Nejvyššího správního soudu.

"Oznámený účel shromáždění ani osoby svolavatele neumožňují úřadu, na němž leží důkazní břemeno, aby toto shromáždění zakázal," stojí ve stanovisku odboru.

Svolavateli jsou zřejmě Autonomní nacionalisté

Shromáždění, oficiálně na podporu politických vězňů, svolávají Tomáš Vondrášek, Michal Hilák a Marek Henzl.

"Podle mých informací jsou všichni svolavatelé členy Autonomních nacionalistů Plzeňsko," uvedl už dříve starosta obvodu  Jiří Strobach (ODS). Úřad by ale musel například dokázat, že skutečný účel shromáždění je jiný než ten nahlášený, nebo že je jeho cílem vyzývat k popírání či omezování práv dalších osob.

"Důkazy v takových případech musí být nezpochybnitelné, jednoznačné a prokazatelně doložitelné. A takové v současné době nemáme," podotkla Josefová.

Pochodů by se mohlo zúčastnit až čtyři sta lidí, trasa je vždy plánována od Plazy na náměstí Republiky. "V nahlášených termínech budeme společně s policií místo akce monitorovat a pokud k tomu shledáme zákonné důvody, tak shromáždění rozpustíme," dodal Strobach.

Obvod se pokusil pochod extrémistů zakázat loni v lednu, krajský soud však toto rozhodnutí zrušil. Ultrapravičáci pak mašírovali Plzní za asistence těžkooděnců i obrněných transportérů v polovině března.Organizátor této akce Tomáš Babka za své protižidovské výroky dostal v listopadu od městského soudu tři sta hodin obecně prospěšných prací. Rozsudek však zatím není pravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám