Hlavní obsah

Lékař předepisoval anabolika lidem jen kvůli růstu svalů

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Ve velkém předepisoval několik let 70letý lékař z Olomouce anabolika lidem, kteří neměli zdravotní problémy, ale chtěli je užívat jen kvůli podpoře růstu svalové hmoty. Recepty dokonce vystavoval i na osoby, které jeho ordinaci nikdy nenavštívily. Pěti zdravotním pojišťovnám způsobil škodu za 2,3 miliónu korun. Nyní čelí obvinění z podvodu.

Článek

Podvodného jednání se měl lékař dopouštět v letech 1999 až 2006. „Vystavoval recepty na odběr anabolik osobám, které se u něj nechaly zaregistrovat. Šetřením přitom vyšlo najevo, že se jednalo o osoby, které neměly zdravotní problémy, ale aktivně provozovaly posilování ve fitcentrech v Olomouci,“ řekla Právu v pondělí olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová.

Tato léčiva nejsou podle ní dostupná bez předpisu lékaře specialisty. Předpisy vystavoval lékař i na bývalé pacienty, kteří již k němu do ordinace dávno nechodili, nebo na osoby, které jeho ordinaci nikdy nenavštívily. Sportovci léky brali kvůli podpoře růstu svalové hmoty, ke zlepšení dýchání a ke zvýšení výkonnosti. Tyto léky však mohou mít i vedlejší zdravotní účinky.

„Jeho jednáním se cítí být poškozeno pět zdravotních pojišťoven, kterým způsobil škodu za více než 2,3 miliónu korun,“ uvedla mluvčí. Dokazování bylo podle ní o to náročnější, že muselo být vyslechnuto 145 svědků. Dále musely být vypracovány znalecké posudky z oboru lékařství, zprávy zdravotních pojišťoven a další.

„V současné době policie podala návrh Okresnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, aby na obviněného byla podána obžaloba,“ dodala mluvčí. Lékaři hrozí až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám