Hlavní obsah

Soud potrestal skupinu kuplířů z Ostravska

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Skupinu kuplířů, kteří dodávali do vídeňských nevěstinců děvčata z Ostravska, potrestal v pátek Krajský soud v Ostravě. Obžalovaným se podařilo prokázat pět případů, nicméně počet dívek, které do Rakouska ve skutečnosti dovezli, byl pravděpodobně větší.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nejpřísnější nepodmíněné tresty si vyslechli Miroslav Mezey a Diana Klevetová.

Článek

Nejpřísnější trest si vyslechl Miroslav Mezey, který má ve vězení strávit šest let. Bývalá prostitutka Diana Klevetová, která mu se sháněním dívek pomáhala, dostala tři a půl roku.

O prostituci věděl, dělal však jenom řidiče

Oba soud uznal vinným jak z kuplířství, tak i z obchodování s lidmi, protože jedna z dívek byla k prostituci v Rakousku nucena násilím a dodnes kvůli tomu trpí psychickými problémy.

Třetí obžalovaný Martin Benda dostal jen podmínku. „Dá se říct, že plnil pouze funkci řidiče,“ řekla soudkyně Šárka Skalská s tím, že muž o organizování prostituce věděl. Od potrestání čtvrtého obžalovaného Ivana Rafaela soud upustil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Diana Klevetová

Trest za loupež

„Tento obžalovaný si v současné době odpykává na Mírově desetiletý trest za loupež,“ dodala soudkyně s tím, že Rafaelovi se podařilo prokázat pouze jediný případ kuplířství.

Podle obžaloby čtyřčlenná skupina v minulých letech kořistila z prostituce českých děvčat v rakouských nevěstincích. Zatímco Klevetová, Mezey a Rafael pro dívky sjednávali kontrakty, Benda je do Rakouska vozil.

Je třeba říct, že jste byla na jedné straně pachatelem, na druhé straně i obětí.
soudkyně

Klevetová a Mezey navíc jednu z dívek k odjezdu do Rakouska přiměli za pomoci lsti. Slíbili ji, že bude pracovat jako tanečnice, na místě se ale dozvěděla, že bude muset poskytovat sexuální služby, aby se uživila. Když to odmítla, další člen gangu, který za to byl odsouzen již dříve v Rakousku, ji k prostituci donutil bitím.

Odsouzená Diana Klevetová u soudu přitom tvrdila, že i tato dívka před odjezdem do Rakouska věděla, že bude provozovat prostituci. Soud ale tomuto tvrzení neuvěřil. Devatenáctileté Klevetové, která kuplířům sloužila, nakonec vyměřil trest pod dolní hranici sazby s ohledem na její nízký věk.

Foto: Aleš Honus, Právo

Miroslav Mezey

„Navíc je třeba říct, že jste byla na jedné straně pachatelem, na druhé straně i obětí,“ řekla soudkyně na adresu bývalé prostitutky. Rozsudek zatím není pravomocný. Miroslav Mezey se proti vysokému trestu odvolal, Diana Klevetová si nechala lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám