Hlavní obsah

Běžkaři posilnění alkoholem přidělali práci horské službě

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseníky

Úspěšné pátrání po turistovi na běžkách, který zbloudil v náročném terénu, absolvovali v noci na pátek záchranáři z Horské služby (HS) v Jeseníkách. Běžkaři udělali podle záchranářů řadu základních chyb a přidělali Horské službě zbytečně práci.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Článek

Ve čtvrtek okolo desáté hodiny večer bylo na dispečink horských záchranářů oznámeno zbloudění dvou běžkařů. Večer se vydali z restaurace na vrcholu Pradědu směrem do Koutů nad Desnou, kde byli ubytováni v hotelu.

„Tma, špatné počasí, sněžení a silný vítr zřejmě zapříčinily, že se dvojice rozdělila. Jeden z turistů se vydal správným směrem a druhý zbloudil do údolí Bílé Opavy, kde by po několika hodinách naší hlídkou nalezen,“ řekl náčelník horských záchranářů v Jeseníkách Michal Klimeš.

Poroušení hned několika základních pravidel

„Poté byl v náročném terénu transportován na saních na Ovčárnu a vzhledem k jeho podchlazení musel být o půl čtvrté ráno předán lékařům z Bruntálu,“ doplnil Klimeš.

Uvedený případ, jak dále zdůraznil, je dalším ze zbytečných výjezdů záchranářů, neboť bylo porušeno hned několik základních pravidel chování turistů na horách.

„Bohužel, tentokrát sehrál roli i alkohol,“ upozornil Klimeš s tím, že na akci v terénu se podílelo deset záchranářů, nasazeny byly sněžné skútry a záchranná vozidla HS. „K lokalizaci zbloudilého pomohlo mimo jiné i zaměření jeho mobilního telefonu,“ dodal záchranář.

Reklama

Výběr článků

Načítám