Hlavní obsah

Policisté zadrželi muže opásaného trhavinou

Novinky, Pavel Orholz, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOLNÍ DVOŘIŠTĚ

Zhruba 2,5 kilogramu vojenské trhaviny PLNP 10, která má naprosto stejné vlastnosti jako semtex a liší se jenom černou barvou, se snažil ve středu večer propašovat do Rakouska přes hraniční přechod v Dolním Dvořišti padesátiletý řidič Alfy Romeo s holandskou poznávací značkou.

Článek

Policisté si však všimli jeho nervózního chování, a tak jej i jeho dva třiadvacetileté společníky zadrželi.

"Čtyři kusy rozbušek s trhavinou měl připevněné lepící páskou k tělu," sdělila mluvčí Oblastního ředitelství cizinecké a pohraniční policie Anna Stloukalová. Policisté u něj našli i kapesní nůž a pistoli.

Při prohlídce vozidla, kterou provedli společně s celníky, již jinou výbušninu či zbraně nenalezli.

Celá osádka vozidla má české občanství a dva z nich včetně řidiče i holandské. "Všichni tři muži jsou umístění v policejní cele a státní zástupce v nebližších hodinách rozhodne, zda bude podán návrh na jejich vzetí do vazby," podotkla Stloukalová.

Ohrozil životy řady lidí

Krajský pyrotechnik na dotaz Práva uvedl, že zmíněné množství trhaviny by dokázalo vyhodit do povětří i rodinný domek. "Myslím, že muž, který trhavinu převážel, musel vědět, co dělá. Stačilo by málo a při neodborném zacházení s touto látkou by byla zlikvidována i celá policejní služebna a řada lidí mohla přijít o život," zdůraznil pyrotechnik.

PLNP 10 se používá hlavně k armádním demolicím. Na trhu by dvě a půl kila stála asi jen dvě stě korun. "Prodává se však jen pověřeným osobám například střelmistrům. Určitě však existuje i černý trh a tam bude jak tato látka dražší," dodal pyrotechnik

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám