Hlavní obsah

Ústavní soud znovu otevřel kauzu baseballové pálky s nápisem "Na cikány"

– Brno
Právo, ČTK, Miroslav Homola

Ústavní soud (ÚS) ve středu nařídil nové projednání případu Roma Františka Kroščena, který se cítil diskriminován baseballovou pálkou v hospodě v Hojsově Stráži na Klatovsku, na které byl nápis „na cikány“ . Stěžovatel ale neuspěl s žalobou na ochranu osobnosti.

Článek

Podle nižších soudů nešlo o diskriminaci, rasistický výpad ani takzvané obtěžování kvůli národnosti a barvě pleti. Podle ústavních soudců však obecné soudy svá rozhodnutí dostatečně neodůvodnily a nevyrovnaly se s některými Kroščenovými námitkami.

Odůvodnění neobstálo, uvedla ve středu soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká. Případ se nyní vrátí k Vrchnímu soudu v Praze. Ústavní soud svým zásahem nijak nepředjímá celkový výsledek sporu, zdůraznila Lastovecká.

Další nápis Na skiny

Městský soud v Praze dospěl opakovaně k závěru, že baseballová pálka nevytvářela pro romské návštěvníky zastrašující, nepřátelské, zahanbující ani ponižující prostředí. Pálku "zdobily" i další nápisy a podle rozsudku představovala spíše recesi než útok na lidskou důstojnost.

Při projednávání vyšlo například najevo, že na pálce byl také nápis Na skiny. Právě příslušníci subkultury skinheads se zejména v 90. letech často vyzbrojovali baseballovými pálkami při útocích na Romy.

Viditelný jeden nadpis

V ústavní stížnosti ale Kroščenovi právníci uvedli, že dobře viditelný byl pouze nápis Na cikány. Ostatní se na pálce objevily později. Někdo je nejspíš dopsal propisovací tužkou a byly mnohem menší.

"Soudy postavily na jednu rovinu nápis Na cikány a ostatní nápisy. Ale stěžovatel namítal, že nápis Na cikány byl nejviditelnější, byl vyřezaný, nabarvený, nalakovaný. Ostatní byly vyvedeny drobným písmem propisovací tužkou a z provozovny byl viditelný v podstatně jen největší nápis," uvedla Lastovecká.

Pálka v ruce antického boha

S touto námitkou se soudy nevyrovnaly, což nyní musí vrchní soud napravit. Pokud by se námitka ukázala jako opodstatněná, nejspíš by pálku již nešlo hodnotit jako recesi. "Původně zamýšlený cíl by takto mohl zřetelně vystupovat navenek a dotknout se cti jednotlivce," uvedl ÚS v rozhodnutí. Soudy se případem zabývají už od roku 2001.

Pálku měla v ruce socha antického boha, která sloužila jako výzdoba provozovny. Kroščen ani jeho právní zástupce se dnešního vyhlášení nezúčastnili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám