Hlavní obsah

Muž psychicky tyranizoval svou partnerku, je za mřížemi

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Zákaz vycházení z bytu, několikahodinové noční výslechy, odebírání a ničení osobních věcí. To je jen stručný výčet útrap, které podle policie musela snášet 46letá žena z Ostravy od svého stejně starého partnera. Žena nakonec skončila v péči psychologů, muž se nyní nachází v policejní cele a společné dítě sociální odbor svěřil do dočasné péče babičky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O případu informovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Žena byla podle ní zcela izolovaná od společnosti.

„Muž měl ženě odebrat nejen klíče od bytu, ale také jí zakazovat vycházet samostatně ven. V době mužovy nepřítomnosti měl ženu dokonce v bytě zamykat, aby jí tak zabránil v odchodu. Dále jí měl zakázat jakýkoliv kontakt s rodinou i přáteli,“ řekla mluvčí. Výjimkou byly jen situace, kdy měla žena nakoupit nebo doprovodit dítě do školy.

Musela se proti své vůli podrobovat fyzické kontrole těla. Součástí týrání měly být téměř každodenní výslechy, ať již ve dne či v noci.
mluvčí policie Gabriela Holčáková

Zákaz vycházení do společnosti podle výpovědi ženy došel tak daleko, že muž rozřezal všechno pěkné oblečení, které měla, a ponechal jí pouze svršky určené pro pohyb v bytě, například tepláky.

„Muž se ženu zřejmě snažil k sobě připoutat také ekonomicky, měl jí odebírat veškeré finanční prostředky,“ řekla s tím, že nakonec peníze prohrál na automatech.

„Ženu měl muž také neprávem obviňovat z nevěry, musela se proti své vůli podrobovat fyzické kontrole těla. Součástí týrání měly být téměř každodenní výslechy, ať již ve dne či v noci. Muž měl tímto způsobem zjišťovat, kde a s kým byla. Nicméně v důsledku tohoto jednání, měl být ženě odpírán spánek,“ dodala mluvčí.

Nátlak nevydržela a utekla

Žena nakonec nátlak nevydržela a po několika měsících z domácnosti utekla a obrátila se na intervenční centrum.

Policejní komisař obviněného zadržel a podal podnět k jeho vzetí do vazby. Muž byl zároveň obviněn pro trestné činy výtržnictví a násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci. Policie totiž zjistila, že loni o Vánocích v ulicích Ostravy pronásledoval s nožem v ruce svého známého. Ke zranění tehdy naštěstí nedošlo.

Objasňování psychického týrání je pro policii narozdíl od klasického domácího násilí velmi komplikované.

„Po fyzickém útoku mohou být následky na těle oběti zjištěny krátce po činu. U psychického, ekonomického týrání či omezování osobní svobody mohou žít oběti ve strachu mnoho let, do doby než se rozhodnou situaci přece jen řešit,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám