Hlavní obsah

Opilý řidič najel do ženy s invalidním vozíkem, dostal tři a půl roku

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Nehodu, při níž opilý sedmadvacetiletý řidič zezadu najel do ženy tlačící před sebou po okraji silnice manžela na invalidním vozíku, v úterý řešil Krajský soud ve Zlíně. Řidič dostal 3,5 roku nepodmíněně ve věznici s dozorem a zároveň šestiletý zákaz řízení. Rozsudek už nabyl právní moci, ale lze proti němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Karel Rolný (vlevo) před odvolacím líčením Krajského soudu ve Zlíně

Článek

K havárii došlo o Velikonocích 2009 ve Zlobicích na Kroměřížsku. V listopadu případ převzal Okresní soud v Kroměříži. Za ublížení na zdraví a ohrožování pod vlivem návykové látky Karla Rolného potrestal čtyřletým žalářem. Navíc mu na osm let zakázal řídit motorové vozidlo. Muž však s výší trestu nesouhlasil a odvolal se ke krajskému soudu.

Při nehodě řidič vážně zranil šestačtyřicetiletou ženu. Podle ČTK měla poškozené životně důležité orgány a byla bezprostředně ohrožena na životě. Zároveň utrpěla otřes mozku, měla zhmožděné plíce, vykloubené a zlomené krční a hrudní obratle. Absolvovala dvě operace a následkem utrpěných zranění má stále ochrnuté obě nohy. Tři čtvrtě roku po nehodě pobývá v rehabilitačním ústavu. Lékaři u ní nevylučují trvalé následky.

Zraněn byl i její o čtyři roky starší manžel. Do nemocnice byl převezen s otřesem mozku a zlomeninou pánve, čímž se ještě snížila jeho soběstačnost.

Rolný, kterému hrozil až pětiletý trest odnětí svobody, přiznal, že v den nehody požil alkohol, přesněji osm až deset skleniček slivovice. Policisté u něj po havárii naměřili 1,5 promile alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám