Hlavní obsah

Psí konzervy zachránily nemohoucí stařenku z Ostravy před smrtí

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Jen konzervy pro psy pomohly 79leté ženě z Ostravy-Radvanic přežít období, kdy kvůli zdravotním problémům nemohla opustit svůj příbytek. Zuboženou stařenku, jíž mezitím plynárny odpojily i vytápění, objevili policisté na základě oznámení listonošky, které bylo podezřelé, že si žena dva měsíce nepřebírá důchod.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O případu informovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Dodala, že ženu v jejím domě objevila hlídka, která byla na místo vyslána, aby situaci prověřila.

"Žena policistům sdělila, že důchod nepřebrala proto, že je nemohoucí. Než zaměstnankyni pošty po zazvonění otevřela, listonoška odešla. Žena policistům řekla, že již pět dnů pořádně nejedla a jediné potraviny, které měla doma do té doby k dispozici, byly konzervy pro psy. Vzhledem k situaci byla nucena pak jíst tuto stravu se svými dvěma psy,“ řekla mluvčí ostravské policie.

O bezvýchodnosti situace svědčí i to, že žena kvůli svému zdravotnímu stavu nemohla platit elektřinu a plyn. "Ty jí byly následně odpojeny a domácnost tak zůstala bez světla i tepla,“ dodala Holčáková. Policisté po zjištění situace okamžitě konali.

Žena je fixována na své psy

"Na místo přivolali rychlou záchrannou službu, žena však hospitalizaci odmítla s odůvodněním, že doma nemůže nechat bez pomoci své psy. Policisté ženu nenechali bez prostředků, zajistili předání důchodu. A protože žena uvedla, že nejedla již pět dnů, hlídka zajistila zakoupení základních potravin,“ dodala policejní mluvčí.

Situaci pak policisté popsali na úřadu městského obvodu, aby byla věc dále řešena. "Ze zjištěných skutečností vyplývá silná fixace ženy na domácí zvířata, která pak stojí pravděpodobně za odmítnutím pomoci pro ni samotnou,“ dodala Holčáková.

Radnice se snaží stařence pomoci

Vedoucí sociálního odboru radnice v Radvanicích a Bartovicích Irena Kopciuchová řekla Právu, že radnice se snaží této ženě pomáhat několik let. „Jsou ovšem senioři, kteří pomoc odmítají a žijí podivínským způsobem života,“ řekla s tím, že stará paní žije na úplné samotě v má kolem domu rozsáhlé pozemky, o které se nestará.

Úřad proto ženě alespoň v zimním období jako nadstandard zajistil úklid sněhu z okolí domu. Kopciuchová zároveň odmítla, že by stařenka byla v bezvýchodné životní situaci, protože má nejenom mobilní telefon, ale i příbuzné, na které se může kdykoliv obrátit. „My jsme jí nabízeli i donášku jídla, to ale odmítla. Nemůžeme někomu vnucovat pomoc, o kterou nestojí,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám