Hlavní obsah

Škrtič u soudu: Asi jsem to trochu přehnal

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Z uškrcení své čtyřiapadesátileté bytné a příležitostné milenky Dany se od úterka před ostravským krajským soudem zodpovídá šestatřicetiletý číšník z Ostravy František Fölöp. Ženu, která ho u sebe v malém bytě nechávala přespávat několik měsíců, zmlátil pěstmi a pak zardousil loni 19. července během jedné z častých hádek. Mrtvé tělo objevila policie o den později.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný František Fölöp se u soudu jen velmi pomalu přiznával k uškrcení své známé.

Článek

František Fölöp, který je otcem čtyř dětí, se seznámil se svou budoucí obětí v restauraci, kde pracoval jako číšník. V té době žil na ubytovně, protože ho jeho manželka kvůli nevěrám vyhodila z bytu. „Začátkem minulého roku mi Dana nabídla, že u ní můžu bydlet. Tvrdila, že budeme mít každý svůj život a nájemné budeme platit napůl,“ popisoval obžalovaný u soudu začátek společného soužití.

Později mu ale bytná začala vyčítat, že se potlouká po nocích, přespává u jiných žen a ji zanedbává. V osudný den 19. července konflikty vyvrcholily. „Přišel jsem domů a začala po mně křičet, že chodím za děvkama. Říkal jsem jí, ať neřve a nedělá ostudu, protože je hodně hodin, ale nedala si říct,“ řekl obžalovaný.

„Trochu jsme se pošťuchovali, pak jsem ji chytil pod krkem, odtáhl do ložnice a hodil na postel. Přiznávám, že jsem ji škrtil, ale pěstí jsem jí nedal,“ řekl.

Státní zástupce ale tvrdí, že šlo o velmi razantní útok, při kterém žena utrpěla rozsáhlá zranění po celém těle a mimo jiné přišla o dva zuby. „Nakonec ji uchopil za krk a rdousil tak dlouho, až na místě zemřela,“ řekl žalobce Jaroslav Kandráč.

Na dotaz, jak si vysvětluje, že žena utrpěla tak rozsáhlá zranění, Fölöp konstatoval. „Asi jsem to trochu přehnal. Bylo toho na mne v tu chvíli moc a dopadlo to tak, jak dopadlo.“

Hlavní líčení je naplánováno až do pátku a protože se někteří svědci omluvili, bude projednávání případu odročeno. Obžalovanému hrozí deset až patnáct let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám