Hlavní obsah

Soud poslal mladíka za brutální útok na 10 let do vězení

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci dnes poslal devatenáctiletého Viktora Prášila z Lipníku nad Bečvou za zločin těžkého ublížení na zdraví na deset let do vězení s ostrahou. Trest mu tak podle nového zákoníku snížil o jeden rok. Rozsudek je pravomocný. Krajský soud Prášila loni v listopadu poslal do vězení na 11 let, ten se ale proti jeho verdiktu odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Viktor Prášil u Krajského soudu v Olomouci

Článek

Událost, za kterou jej soud potrestal, se stala loni 9. ledna večer před domem, kde Prášil a jeho příbuzní bydlí. Dvojice se tehdy pohádala cestou z hospody. Příčinou sporu údajně byla Prášilova matka, kterou její neúspěšný nápadník začal urážet. Prášil jej za to několikrát udeřil pěstí do obličeje. Když muž upadl, kopal do něj. V dvanáctistupňovém mrazu jej pak nechal v tratolišti krve ležet na ulici.

Napadený utrpěl vážná zranění hlavy, kterým i přes neurologickou operaci o necelé dva měsíce později podlehl. Prášila policisté zadrželi už krátce po útoku. Krvavé stopy totiž vedly přímo k bytu jeho rodiny a našly se i na mladíkových botách.

Prášil se k brutálnímu útoku přiznal policistům, kteří jej zatkli, a přiznání později zopakoval i do spisu. Později ale vzal svou výpověď zpět a tvrdil, že na něj policisté vyvíjeli nátlak.

Před krajským soudem původně dokonce čelil obvinění z vraždy, soud jej ale nakonec potrestal za ublížení na zdraví. Při stanovení délky trestu ale zohlednil skutečnost, že Prášil navzdory důkazům vinu odmítal a ani jednou neprojevil lítost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám