Hlavní obsah

Opilý řidič na útěku před policisty bezhlavě skočil do Vltavy

Právo, Novinky, pno, jas, ads
Praha
Aktualizováno

Scénu jako z akčního filmu zažilo včera nad ránem centrum hlavního města. Zběsilou honičku aut, střelbu, skok pronásledovaného a policisty z mostu do Vltavy, rvačku v ledové vodě a zadržení.

Článek

Vše začalo krátce po třetí hodině ráno, kdy si policejní hlídka na Rohanském nábřeží v Praze 8 všimla velmi rychle jedoucího Peugeotu s dvoučlennou posádkou. Na Nábřeží Ludvíka Svobody vůz zastavila a zkontrolovala.

„Šestatřicetiletý muž ze severních Čech se po dobu kontroly choval velmi afektovaně a byl dost nervózní. Při dechové kontrole nadýchal 0,45 promile alkoholu, takže mu policisté zakázali další jízdu. Dotyčný ale nasedl do vozu a odjel,“ řekla Právu pražská policejní mluvčí Eva Miklíková. Za Severočechem se ihned pustilo několik policejních hlídek.

„Řidič na opětovné výzvy k zastavení nereagoval, zásadním způsobem porušoval dopravní předpisy a navíc najížděl do policejních vozů. Proto policisté použili několikrát varovný výstřel do vzduchu, ale ani to řidiče nedonutilo zastavit,“ vylíčila Miklíková. Během zběsilé jízdy policisté pronásledovali opilce z Jablonecka až na Prahu 6 a pak zpět do centra.

Nakonec mu vozidly zablokovali cestu uprostřed Čechova mostu. „Řidič zastavil a začal od auta utíkat. Přiběhl k zábradlí mostu a skočil do Vltavy, která v tu dobu měla jen dva stupně,“ popsala závěr honičky Miklíková.

Opilce lovili i hasiči

Pronásledování však pokračovalo ve vodě. „Jeden z policistů za ním skočil do Vltavy, protože se ocitl v bezprostředním ohrožení života, mohl utrpět šok a utonout. I ve vodě ale muž policistu fyzicky napadl a tak trvalo skoro 15 minut, než ho dostal k plavidlu kotvícímu na náplavce pod ulicí Na Františku a společně s kolegy a hasiči vytáhl na břeh,“ sdělila Miklíková.

Mokrý uprchlík nepřestával vyhrožovat lékařům a to se opakovalo i v nemocnici, kam byl následně převezen. Nebezpečného recidivistu z okresu Jablonec nad Nisou policisté nyní podezírají z trestného činu násilí proti úřední osobě, 36letému muži hrozí až čtyři roky za mřížemi.

„Zároveň s lékařským ošetřením se podrobil odbornému vyšetření, zda před jízdou nepožil kromě alkoholu také omamné a psychotropní látky,“ dodala Miklíková. Důvody policejní střelby už podle ní přezkoumaly kontrolní orgány s tím, že zbraně bylo předběžně použito podle zákona.

Lékař: Oba měli štěstí, že se neutopili

Pobyt v tak chladné vodě podle Miklíkové policistovi ani zadrženému recidivistovi neublížil. Jak Právu řekl mluvčí nemocnice Na Františku Vladimír Juřina, ani jeden z nedobrovolně se koupajících není v akutním ohrožení života. „Byli k nám převezeni jen na pozorování a po obědě byly oba propuštěni do domácího ošetřování,“ řekl Právu Juřina. Opilý recidivista však z nemocnice putoval do policejní cely.

Lékař Juřina ale jedním dechem dodal, oba dva měli velké štěstí, vše mohlo skončit i tragédií. „Když skočíte rozehřátý do ledové vody, riskujete šok a náhlou zástavu srdce. Také dlouhodobý pobyt v tak studené vodě může u netrénovaných jedinců znamenat velké riziko,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám