Hlavní obsah

Za odposlechy byl odsouzen první policista, zneužil Šloufovy telefonáty

Právo, Radim Vaculík
Praha

Obvodní soud pro Prahu 8 ve čtvrtek potrestal zřejmě vůbec prvního policistu v Česku za únik odposlechů do médií. Za zneužití pravomoci veřejného činitele dostal nepravomocně pražský kriminalista Jiří Vacek (35) osmiměsíční trest podmínečně odložený na dobu dvou let.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lobbista a zakladatel Přátel Miloše Zemana Miroslav Šlouf

Článek

„Obžalovaný nemá v bezpečnostních sborech co dělat,“ konstatoval ve čtvrtek samosoudce Petr Novák, který Vackovi kromě podmínky zakázal na dva roky působení v těchto sborech.

Vacka uznal vinným z podílu na zveřejnění výpisů telefonních hovorů známého pražského lobbisty Miroslava Šloufa. To, s kým si někdejší poradce bývalého premiéra za ČSSD Miloše Zemana volal v posledních třech měsících roku 2007, zveřejnila předloni v lednu TV Nova.

Mezi nejčastějšími Šloufovými kontakty byl šéf sekretariátu nejvyšší státní zástupkyně Josef Pavlík, který si s lobbistou telefonoval od října do poloviny prosince 2007 údajně nejméně ve 48 případech. Šlouf ale později popřel, že by se spolu cíleně bavili o konkrétních kauzách.

„Je nepochybné, že obžalovaný požádal o výpisy hovorů telefonního čísla patřícího panu Šloufovi a že pak jejich část odvysílala televize Nova... Nevěřím, že to byla náhoda, že si obžalovaný vycucal z prstu číslo dotyčného, který byl v té době mediálně probírán. Obžalovaný přesně věděl, co dělá,“ uvedl soudce Novák.

Vacek podle něj v okamžiku, kdy získal Šloufovo číslo, ho zanesl do trestního spisu v jiném případu, na kterém pracoval, a následně si pod smyšlenou záminkou vyžádal od soudu příkaz k pořízení výpisů hovorů známého lobbisty.

Ty následně pořídil policejní Útvar zvláštních činností a dokumenty pak Vacek podle rozsudku obdržel. Jakým způsobem se ale dostaly do televize, není dodnes jasné a soud to ani nezajímalo. „Nebylo to předmětem tohoto řízení,“ podotkl k tomu Novák.

Sám Šlouf byl rozhodnutím soudu mile překvapen. „To je vlastně první vrána, první policista odsouzený za realizaci odposlechů. Jsem rád, že justice postupuje podle zákona a že konečně potrestala to, co je v této zemi bohužel běžné, ale zatím to nikdo nepostihl,“ řekl ve čtvrtek Právu.

Původní trest byl mírnější

Vacek, který nadále u policie pracuje, už jednou za stejný skutek dostal trestním příkazem 400 hodin obecně prospěšných prací a roční zákaz v bezpečnostních sborech. Proti tomu ale podal odpor a soudce tak musel nařídit hlavní líčení.

„Dal jsem původně obžalovanému hezkou nabídku v podobě obecně prospěšných prací, ale on ji nepřijal,“ řekl ve čtvrtek Novák, podle kterého prý během líčení vyšlo najevo, že Vackovo jednání je více společensky nebezpečné, než si soudce myslel.

Proto nakonec ve čtvrtek přistoupil k jeho přísnějšímu potrestání. Vacek od počátku vinu popírá a hned po rozsudku se na místě odvolal. Případ tak bude ještě řešit pražský městský soud.

„Nedopustil jsem se žádného trestného činu,“ řekl soudu Vacek, který upozornil na to, že přístup k přepisům Šloufových hovorů mělo více policistů. Podle jeho advokáta Petra Faltuse se u soudu jednoznačně neprokázalo, že by se úniku dopustil právě jeho klient. Je přesvědčen o tom, že televize získala informace o Šloufovi od někoho jiného.

Reklama

Výběr článků

Načítám