Hlavní obsah

Recidivista dostal za vloupání do olomouckých bytů 15 let

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Na patnáct let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě 48letého recidivistu Ivana Hýbla z Moravského Berouna. Trest si vyslechl za loupežná přepadení v olomouckých bytech. Zároveň mu soud na pět let zakázal pobyt v Olomouci.

Foto: Petr Marek, Právo

Ivan Hýbl u olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě.

Článek

Hýbl, který v minulosti pykal ve vězení již několikrát a odseděl si i osm let za loupež, si verdikt KS nevyslechl, neboť se jednání na vlastní žádost nezúčastnil. Loupežných přepadení se Hýbl dopustil loni od února do dubna, kdy bydlel v jedné z olomouckých ubytoven. Celkem „navštívil“ pět bytů, všechny v Olomouci.

Vždy do nich vnikl v noci násilným způsobem, přičemž pokaždé byl vyrušen jejich obyvateli, vesměs staršími ženami. Některé fyzicky napadl železnou tyčí. Jednu dokonce její vlastní francouzskou holí, tato žena dopadla nejhůř. Způsobil jí komplikovanou zlomeninu v obličeji.

Odsezeno mám jako Babinský a práci proto nikde nedostanu. Když si napíši pod sebe plusy a mínusy, tak se divím, že mě ještě nikdo nezastřelil, abych netrápil sebe ani nikoho dalšího.
Ivan Hýbl

Loupežná přepadení při výpovědích na policii přiznal, ale tvrdil, že je páchal v opilosti a pod vlivem drog, proto si na nic nepamatuje. Dopouštěl se jich údajně proto, aby si zajistil existenci, peníze na jídlo a pití.

„Odsezeno mám jako Babinský a práci proto nikde nedostanu. Když si napíši pod sebe plusy a mínusy, tak se divím, že mě ještě nikdo nezastřelil, abych netrápil sebe ani nikoho dalšího. Chtěl jsem se utopit v pivu a kořalce. Byl jsem zfetovaný a totálně ožralý. Prostě jsem se chtěl zničit. Na nic si nevzpomínám. Nevím, jak jsem se dostal dovnitř těch bytů, ani jak ven,“ řekl policistům Hýbl.

Předseda senátu: důkazy jsou jednoznačné

Podle obhajoby si byty vybíral jako objekty krádeže, nikoliv loupeže. „Neměl v úmyslu nikoho napadnout, či dokonce někomu ublížit,“ tvrdila jeho advokátka. „Loupeže prováděl cíleně, plánovaně a se značnou brutalitou,“ mínila zase státní zástupkyně a KS ji dal zapravdu.

„Důkazy jsou naprosto jednoznačné,“ konstatoval předseda senátu Vladimír Hendrych. K trestu, který byl v rámci zákonné trestní sazby maximální, pak dodal:

„Zohlednit jsme museli vysoký počet loupeží, skutečnost, že první spáchal pouhý měsíc po propuštění z posledního výkonu trestu, brutalitu, škodu, to, že trestná činnost byla cílená, a také, že podle znalců je jeho případná resocializace nemožná,“ vysvětlil Hendrych.

Reklama

Výběr článků

Načítám