Hlavní obsah

Mladík zastavil lupiče, děkovala mu napadená i primátor Karviné

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Pouze slova uznání a díků se ve čtvrtek nesla na adresu třiadvacetiletého Roma Juraje Longauera z Karviné. Před Vánocemi chytil lupiče, který za bílého dne přepadl takřka sedmdesátiletou Andělu Řehákovou. Napadená mu poděkovala společně s primátorem Karviné Tomášem Hanzelem (ČSSD).

Foto: Pavel Karban, Právo

Juraj Longauer společně s Andělou Řehákovou, které přispěchal při loupežném přepadení na pomoc.

Článek

„Mockrát děkuju,“ řekla důchodkyně se slzami v očích než vylíčila otřesný zážitek z loňského prosince: „Šla jsem do obchodu a měla v ruce igelitku. On mi ji začal tahat a přetahovali jsme se o ni tak dlouho, až jsem spadla na zem. Z tašky mi přitom vypadla peněženka. Nakonec jsem utekla do obchodu.“

To, že se jí někdo zastal a postavil lupiči na odpor, se dozvěděla až následně. „Přišla za mnou nějaká paní, že se mám vrátit, že toho lupiče už někdo chytil.“

Přepadená: Lidé jsou většinou lhostejní

Podle ředitele Městské policie v Karviné Petra Bičeje došlo k přepadení 19. prosince okolo osmé hodiny ráno ve dvoře za restaurací Kriváň v Karviné 6. „Mladík zaslechl volání o pomoc, zpacifikoval pachatele a vyčkal do příjezdu naší hlídky a policistů,“ uvedl.

I Bičeje zásah ze strany pana Longauera překvapil. „Lidi se naučili volat, ale aby někdo zadržel na místě pachatele trestného činu, tak to je opravdu výjimka,“ potvrdil Bičej.

Přepadená důchodkyně mladíka jen chválila. „Je šikovný. Od tak mladého člověka, a ještě Roma, mě to překvapilo,“ netajila se Řeháková s tím, že lidi jsou většinou lhostejní. „A hlavně tady v Karviné, tady jich je plno takových.“

Longauer byl náhlou pozorností zaskočen

V současnosti nezaměstnaný Longauer byl překvapený, jaké pozdvižení, pro něj obyčejný čin, způsobil. „Je to stará paní. Nevím, proč si vybral zrovna ji. Když chce někdo takový někoho přepadnout, má si vybrat rovnocenného soupeře,“ poznamenal. Vlastní zákrok proběhl podle něj v rychlosti.

„Popadl jsem ho do kravaty, stáhl mu budu přes hlavu a shodil na zem. Tam jsem ho držel dokud nepřijeli strážníci,“ popsal. Přiznal, že ocenění od primátora pro něj hodně znamená. „Hlavně proto, že někdo ocenil Roma. Tím, co jsem udělal, jsem chtěl ukázat, že všichni Romové nejsme zlí, že máme také soucit,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám