Hlavní obsah

Chlapec, kterého zranil padající led, je stále ve velmi vážném stavu

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor / Praha

Devítiletý žák, kterého v úterý zranil na hlavě padající rampouch z budovy Základní školy v Mladé Vožici na Táborsku, je stále ve velmi vážném stavu na dětském traumacentru Thomayerovy nemocnice v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

„Chlapec je stále v umělém spánku na jednotce intenzivní péče,“ sdělila ve středu odpoledne mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

Starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovec (nezávislý) uvedl, že město uvažuje o ceně pro muže, který ve středu chlapci po úraze pomáhal až do příjezdu záchranné služby. „Musíme ocenit jeho duchapřítomnost i hrdinství, protože svým zásahem chlapci zachránil život,“ prohlásil Větrovec.

Lidé na místě prý prováděli nepřímou masáž srdce, což na jeho zdravotní stav nemohlo mít rozhodující vliv.
Lékař záchranné služby

Lékař záchranné služby Milan Kratochvíl uvedl, že muž správně chlapci pomáhal a počkal s ním na sanitku s lékaři.

"Samozřejmě, že je třeba ocenit snahu někomu pomoci i včasné zavolání záchranné služby. Život školákovi však podle mých informací nezachránil. Lidé na místě prý prováděli nepřímou masáž srdce, což na jeho zdravotní stav nemohlo mít rozhodující vliv, protože byl v bezvědomí po ráně ledem do hlavy,“ konstatoval Kratochvíl.

Případ už vyšetřují kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Zahájené vyšetřování

„Zatím je vyšetřování na začátku a na jakékoliv závěry je příliš brzy,“ poznamenal mluvčí táborské policie Miroslav Doubek.

Podle právního výkladu však nese za škody v těchto případech zodpovědnost majitel budovy. Zřizovatelem Základní školy v Mladé Vožici je město. „Zatím čekáme na výsledky vyšetřování,“ podotkl starosta Větrovec.

Chlapec šel z vyučování domů

Na chlapce spadl velký kus ledu nebo rampouch ze školní asi dvacet metrů vysoké budovy, když šel z vyučování. Podle některých svědků se honil s kamarády, nebo dokonce na led házeli sněhové koule.

Před nebezpečným místem na kraji objektu varovala děti škola cedulemi i jej ohraničila tyčemi. Hasiče, kteří z veřejných budov rampouchy v těchto dnech odstraňují, však nikdo nezavolal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám