Hlavní obsah

Padající rampouchy a sníh vážně zranily dvě děti a demolují auta

Právo, Novinky, ČTK, trj, plk, mh, orh
Praha
Aktualizováno

Rampouch, který se odlomil od domu ve Svatoslavově ulici v pražských Nuslích, dopadl v úterý na malé dítě v kočárku. Kojence, který utrpěl těžké zranění hlavy, pražská záchranka ho odvezla do Thomayerovy nemocnice v Krči. Vážně zraněný je po pádu rampouchu také devítiletý chlapec z jižních Čech. Sníh padající ze střech také ničí zaparkovaná auta.

Článek

„Šlo o chlapečka narozeného v roce 2009, nevím, jestli byl tříměsíční nebo skoro roční,“ řekla Právu mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

„Potvrdilo se podezření na vážné poranění hlavy,“ řekla Právu mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová. Podle ní byl kojenec umístěn na kliniku dětské chirurgie a traumatologie. „Zatím operaci podstoupit nemusel,“ dodala Štanclová. Na prognózu je ještě brzy, dodala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Padající sníh poničil desítky aut.

"Dosud není prošetřeno, jestli to bylo z domu městské části nebo z vedlejšího domu, který patří soukromému majiteli, techničtí pracovníci poskytli fotodokumentaci, policie to teď šetří," uvedla mluvčí městské části Žaneta Pilařová. Z fotografií je podle ní patrné, že na domě městské části stále leží sněhová pokrývka, zatímco na vedlejším domě už chybí.

Jediná šance je uzavřít chodník

Pracovnice, která ráno kontrolovala stav sněhu na domech, si prý nevšimla možného nebezpečí. Jako nebezpečný označila jiný dům, před kterým proto radnice uzavřela chodník. Nyní už je uzavřený i chodník u domu, z něhož se zřejmě sesunul sníh. Podle pracovnice městské části na chlapce pravděpodobně nespadl rampouch, ale sníh s kusy zmrzlého ledu. Žádné rampouchy tam prý nebyly.

Pracovnice, která ráno kontrolovala stav sněhu na domech, si prý nevšimla možného nebezpečí. Jako nebezpečný označila jiný dům, před kterým proto radnice uzavřela chodník. Nyní už je uzavřený i chodník u domu, z něhož se zřejmě sesunul sníh. Podle pracovnice městské části na chlapce pravděpodobně nespadl rampouch, ale sníh s kusy zmrzlého ledu. Žádné rampouchy tam prý nebyly.

Uklidit sníh a led z velmi vysokého domu není podle Pilařové možné. Nedosáhne tam ani vysokozdvižný vozík. Proto se situace řeší uzavírkou chodníku. "Je jisté, že je městské části líto, že se na území Prahy 4 taková nešťastná událost stala, pokud se prokáže, že ten dům byl městské části, tak samozřejmě bude přijímat zodpovědnost," dodala Pilařová. Starosta Prahy 4 už podle ní osobně hovořil s rodiči zraněného dítěte.

Vážně zraněný chlapec na Táborsku

Asi desetikilogramový rampouch, který spadl z budovy Základní školy v Mladé Vožici na Táborsku, tam velmi vážně zranil devítiletého žáka. Úder byl tak silný, že chlapec upadl do bezvědomí a záchranáři ho museli převézt s podezřením na mozkolebeční poranění nejdříve do táborské nemocnice a potom na specializované pracoviště do Prahy.

„Při převozu do táborské nemocnice nabyl chlapec vědomí a se záchranáři už komunikoval,“ řekl Právu lékař táborské záchranné služby Milan Kratochvíl.

Školáka zasáhl padající rampouch po půl jedné odpoledne, když šel ze školy domů. Rampouch visel nedaleko od vchodu přičemž škola podle jejího ředitele Stanislava Balíka na nebezpečí u budovy upozorňovala cedulí a zároveň byly u zdi zábrany z tyček.

„Je to samozřejmě velké neštěstí a všechny nás to vyděsilo. O ledu jsme dobře věděli. Školník se ho snažil odstranit, ale nepodařilo se mu to. Proto jsme dali ke vchodu ceduli a ke zdi zábrany. Myslím, že žáci dobře o nebezpečí věděli,“ je přesvědčený ředitel školy.

Zmrzlý sníh zranil na hlavě i ženu v Plzni. Ze střechy se zřítil na skupinu lidí, záchranáři jednu ženu odvezli do nemocnice.

Sníh ze střech ohrožuje lidi také v Brně a Ostravě

Dvě osoby, které zranil padající zledovatělý sníh ze střech, hlásí Ostrava. „Ráno to byl dvaašedesátiletý muž a před polednem třiatřicetiletá žena. Oba byli zasaženi kusem padajícího sněhu s ledem do hlavy, oba byli v době našeho příjezdu při vědomí, utrpěli poranění hlavy spíše lehčího charakteru,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Podle mluvčího hasičů v Moravskoslezském kraji Petra Kůdely musely jednotky jen v průběhu úterý vyjet v kraji dosud asi ke stovce případů shazování sněhu či ledu ze střech. „Od 10. ledna jsme v kraji vyjeli asi k 800 případům, z toho třetina jich byla v Ostravě,“ poznamenal Kůdela a dodal, že hasiči shazují takřka výlučně zledovatělý sníh ze střech objekty, které jsou ve veřejném vlastnictví.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brněnští hasiči odstraňují sněhové převisy z knihkupectví Dobrovského v Joštově ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám