Hlavní obsah

Jednoho ze zadržených radikálů poslal soud do vazby

Praha

Jeden ze tří pravicových radikálů, které minulý týden zadržel Útvar pro odhalovaní organizovaného zločinu (ÚOOZ), skončil ve vazbě. Policie jej viní z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Uvedla to mluvčí Obvodního státního zastupitelství Prahy 1 Šárka Pokorná.

Článek

Jedním ze zadržených minulý týden byl lídr Dělnické strany na Vysočině Milan Hroch. [celá zpráva]

Celkem bylo minulý týden ze stejného činu obviněno šest lidí. Jsou to tři zadržení při středeční akci, dva další, kteří jsou od loňského října ve vazbě a bylo jim obvinění rozšířeno, a šestý, který je ve výkonu trestu za jiný trestný čin.

Detektivové z ÚOOZ akci s krycím názvem Lota II, která je pokračováním loňského říjnového zatýkání, zahájili ve středu 13. ledna v ranních hodinách v Praze, Brně, Jihlavě a ve Světlé nad Sázavou.

V druhé polovině loňského října zadrželi detektivové ÚOOZ šest lidí při akci Lotta I v Praze a Kladně. Dva z nich pak obvinili z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Podle detektivů se podíleli na zajištění výroby a na distribuci materiálů propagujících neregistrované hnutí Národní odpor a jeho ženskou odnož Resistance Women Unity. Oba tito obvinění jsou ve vazbě a právě jim bylo teď údajně obvinění rozšířeno.

Při dalších dvou říjnových akcích proti příznivcům krajní pravice zadrželi detektivové na různých místech České republiky dalších 18 lidí. Celkem 16 z nich poté obvinili z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Někteří ze zadržených přitom byli původně podezřelí z přípravy teroristického útoku na území Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám