Hlavní obsah

Vraždu Kočky by Ďuričko rád vyměnil za mírněji trestané zabití

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advokát Bohumíra Ďurička (56), který předloni zastřelil v pražském baru Monarch Václava Kočku mladšího (40), chce využít ve prospěch svého klienta nový trestní zákoník. Norma totiž od ledna zavedla nový trestní čin zabití, který pamatuje na případy, kdy člověk páchá zločin z omluvitelných pohnutek. Za zabití je možné dostat od tří do osmi let vězení - měně než za vraždu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bohumír Ďuričko u soudu

Článek

A Ďuričkův právník Jan Červenka je přesvědčený, že právě tato úprava by šla na případ jeho klienta použít. Bývalý hoteliér si už od loňska odpykává pravomocný trest 12,5 roku za vraždu. Jeho kauzou se nyní zabývá Nejvyšší soud (NS), kam Červenka loni v říjnu podal mimořádný opravný prostředek, tzv. dovolání. Ďuričko byl odsouzen v době, kdy trestný čin zabití ještě neexistoval.

Červenka proto včera poslal na NS doplnění dovolání, ve kterém žádá, aby v případě vrácení kauzy k Městskému soudu v Praze mohl trestní senát Ďuričkovo jednání překvalifikovat.

Ďuričko byl vyprovokován fyzickým útokem

A šance zřejmě existují, protože trestný čin zabití popisuje jednání obžalovaného jako „úmyslné usmrcení v silném rozrušení, strachu, úleku nebo zmatku anebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného“.

Pražský městský i vrchní soud přitom v odsuzujících rozsudcích uvedly, že Ďuričko střílel až poté, kdy jej Kočka mladší vyprovokoval, fyzicky napadl nejméně jednou ranou pěstí do tváře, a tím jej lehce krvavě zranil.

Soudy také konstatovaly, že Ďuričkův čin nebyl předem promyšlený, ale nahodilý a zkratkovitý, tedy v afektu, což trestný čin zabití rovněž připouští. Ďuričko se navíc od počátku obhajoval tím, že jen bránil sebe a svou těhotnou přítelkyni, protože se prý obával o život.

„Myslím si, že to jsou blbosti, že v tom dovolání není absolutně vůbec šance. Žádný normální soud se s tím vůbec nemůže ani zabývat. To by v tomto státě neexistovala spravedlnost. Je to úplně jasný učebnicový případ chladnokrevné vraždy, kdy mi promyšleně zastřelil třemi ranami bratra a nemá v sobě ani špetku výčitky,“ reagoval v pondělí bratr zastřeleného Jan Kočka.

Rodině ještě nezaplatil

Překvapilo ho nynější jednání odsouzeného v době, kdy prý stále nevyrovnal své závazky vůči pozůstalým. „Nezaplatil ještě ani korunu, ani těm malým dětem,“ doplnil Kočka. Podle pravomocného verdiktu měl přitom Ďuričko uhradit rodičům, sourozencům i dětem zemřelého celkem 1,5 miliónu korun.

Už tak jistá jako Kočka si ale není šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová, i když včera nechtěla spekulovat, zda právě Ďuričkův případ sedí na nový trestný čin zabití.

„Pokud by se ta věc otevřela a znovu u původních instancí projednávala, tak by se muselo jednání obviněného posuzovat podle právní úpravy, která je pro něj příznivější. Musí tam být ale jiné dovolací důvody pro to otevření než jen ten, že současný trestní zákon je pro něj příznivější,“ řekla Právu Bradáčová.

Naději na zmírnění trestů tak nemají lidé, kteří již byli odsouzeni a kteří již vyčerpali možnost dovolání. Právem oslovení soudci jsou také přesvědčeni, že jen samotný vznik nového trestného činu není u již uzavřených kauz dostatečný důvod pro případnou obnovu procesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám