Hlavní obsah

Padající rampouch zranil v Ostravě mladého muže

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

První letošní úraz v Ostravě, spojený s pádem rampouchu ze střechy, se stal v pondělí v noci v Porubě. Dvacetiletému muži spadl kus ledu přímo na hlavu, jeho stav naštěstí není vážný.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

„Pět minut po půlnoci v pondělí záchranáři vyjížděli k dvacetiletému muži, kterému spadl na hlavu kus rampouchu. Následkem toho ještě muž spadl ze schodů. S poraněním hlavy ho sanitka převezla na ambulanci Městské nemocnice v Ostravě,“ řekl Právu mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Dodal, že není zcela zřejmé, nakolik se na zranění podílel samotný padající led a nakolik až následný pád ze schodů.

Podobných úrazů záchranka každou zimu eviduje několik. Podle informací Práva ale přesto vlastníci budov nadále zanedbávají povinnost udržovat svůj majetek v takovém stavu, aby neohrožoval kolemjdoucí.

„Mohu potvrdit, že nás majitelé budov volají většinou až tehdy, když je situace opravdu akutní,“ řekl zástupce jedné z ostravských specializovaných firem Petr Dobeš. Dodal, že jeho firma se snaží vyhovět všem zájemcům. „Teď je toho ale opravdu hodně, a tak když nestíháme, dáváme zájemcům kontakt na další firmy,“ řekl Dobeš.

Rampouchy a sníh z budov na Ostravsku odstraňují také hasiči, ti jsou ale rádi, že stíhají zasahovat na budovách ve veřejném vlastnictví, což jsou třeba školy, nemocnice, divadla, radnice a podobně.

„Pokud jde o budovy v soukromém vlastnictví, odkazujeme jejich majitele na firmy, které tyto služby poskytují. Na našich internetových stránkách je aktualizovaný seznam těchto firem. V celém kraji je jich v současné době 28,“ dodal Kůdela. Firmy si většinou účtují zhruba 200 korun na hodinu.

Hasiči v Moravskoslezském kraji od 8. ledna, kdy začalo sněžit, vyjížděli už k bezmála tisícovce případů, spojených se sněhem. „S odstraňováním sněhu nebo rampouchů ze střech souvisejí asi dvě třetiny výjezdů, což je asi 600 za posledních deset dní. Nejvíce takový výjezdů ke střechám bylo v Ostravě,“ dodal.

„Dnes už jsme shazovali rampouchy a sníh například v mateřské škole, v dětském domově a na letišti,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám