Hlavní obsah

Hasiči nesli dusícího se chlapce tři kilometry závějemi

– Chrudim
Právo, René Chvalina

Hodiny nekonečného strachu prožila maminka tříletého chlapce v Martinicích u Proseče na Chrudimsku při čekání na jeho záchranu. Malý pacient se začal v neděli nedlouho po půlnoci dusit a potřeboval akutní lékařskou pomoc.

Článek

Problémy se záchranou jeho života začaly ve chvíli kdy sanitka, která chlapci vyjela na pomoc, zapadla ve sněhové vánici v nedaleké obci Rychnov. Na pomoc s druhou sanitou vyrazili záchranáři z Litomyšle.

Bohužel ani oni se k domu, kde bylo nemocné dítě, nedokázali sněhovými závějemi dostat. Dusícího se chlapce nakonec zachránili dobrovolní hasiči z Budislavi. Malého pacienta nesli tři kilometry v náručí.

Jelikož jsme se od kolegů dozvěděli, že se k nemocnému chlapci není možné žádným jiným způsobem dostat, vyrazili jsme pro něj s kolegou Martinem pěšky.
Zasahující hasič

Hasiči Marek Bulva a Martin Heger se vydali pěšky přes závěje pro nemocného chlapečka do Martinic. „Jelikož jsme se od kolegů dozvěděli, že se k nemocnému chlapci není možné žádným jiným způsobem dostat, vyrazili jsme pro něj s kolegou Martinem pěšky,“ řekl v pondělí Právu velitel družstva dobrovolných hasičů z Budislavi Marek Bulva.

„Cestou nás provázela nepříjemná vánice a husté sněžení. Bylo už hodně po půlnoci a nebylo vidět na krok. S orientací ve vesnici nám nakonec mohl jeden místní občan, který nás doprovodil až k bývalé škole, kde maminka s chlapcem bydlí. Zabalili jsme malého pacienta ihned do deky a vyrazili s ním zpátky k sanitce,“ popsal neobvyklou záchranu se šťastným koncem Marek Bulva.

Zapadlou sanitku protáhl sněhem traktor

V tu chvíli však ještě nebylo vyhráno. Bylo nutné sanitce umožnit návrat do nemocnice. Při cestě zpátky sanitka opět zapadla. Hasiči z Proseče museli zajistit traktor s pluhem a ten sanitku přes pole protáhl.

Chlapec nyní leží v Litomyšlské nemocnici a je již mimo ohrožení života. Pomoc hasičů následně ocenili nejen rodiče zachráněného dítěte a záchranáři, ale také starosta Budislavi Milan Navrátil (nezávislí).

„Jsem na kluky z naší malé obce velice hrdý. Odvádějí úžasnou a záslužnou práci nejenom pro obec, ale i při záchraně životů,“ nešetřil chválou na dobrovolné hasiče starosta Budislavi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám