Hlavní obsah

Využili volný pohyb v EU a okradli stát o 60 miliónů

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové protikorupční policie minulý týden pozatýkali skupinu podnikatelů z jižní Moravy, kteří měli okrást stát o desítky miliónů korun. Jde přitom o nový druh daňových úniků, který využívá volného pohybu zboží v rámci Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Princip je jednoduchý, skupina podle policie nechala dovézt zboží z Číny a Vietnamu na Slovensko, kde ho také proclila, ale textil a další výrobky se pak prodávaly na našem území. A na našem území se také měla ze zboží platit daň z přidané hodnoty, což ale podnikatelé nikdy neudělali.

„Škoda je zatím vyčíslena minimálně na šedesát miliónů korun, ale je pravděpodobné, že ve skutečnosti bude ještě mnohem vyšší,“ řekl k tomu mluvčí protikorupčního útvaru Roman Skřepek.

Zároveň dodal, že při zátahu na Hodonínsku a Zlínsku policisté zadrželi celkem jedenáct lidí, deset z nich pak kriminalisté obvinili. Hlavní organizátor daňových podvodů skončil podle Skřepka ve vazbě, ostatní jsou vyšetřování na svobodě.

Celá skupina přitom podváděla už při samotném proclívání zboží na Slovensku, skutečná hodnota výrobků totiž neodpovídala hodnotě uváděné na fakturách. „Ty přizpůsobovali tak, aby např. skutečnou cenu zboží v kontejneru snížili třeba z padesáti tisíc dolarů na deset,“ vysvětlil Skřepek.

Reklama

Výběr článků

Načítám