Hlavní obsah

Stovky řidičů čeká kvůli korupci komisaře nové přezkoušení

Právo, Jana Pechová
Velké Meziříčí

Stovky lidí z celého Česka i ze zahraničí, kteří získali v uplynulých šesti letech řidičský průkaz od dvou autoškol na Velkomeziříčsku, čekají potíže. Mnohé z nich i přezkoušení. Jeden ze dvou zkušebních komisařů radnice ve Velkém Meziříčí totiž skončil ve vazbě pro podezření z braní úplatků.

Foto: Novinky

Článek

Spolu s ním i dva učitelé, kteří ovlivňovali výsledky zkoušek. O rozsáhlém korupčním případu v pátek odpoledne informovala policie ve Žďáru nad Sázavou, která kauzu vyšetřuje.

Podle vedoucího žďárské hospodářské kriminálky Romana Šoukala se ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR nyní prověřují všechny zkoušky, spojené se jmény podezřelé trojice od roku 2003. Ministerstvo totiž disponuje kompletními přehledy o vykonaných závěrečných zkouškách a jejich průběhu.

Jedná se o lidi z celého Česka i ze zahraničí. V řadě případů šlo o cizince, v dalších o rozšíření oprávnění či o případy, kdy si lidé museli řidičský průkaz dělat znovu.
vyšetřovatelka Jana Mokrá

„Vyšetřovatelé si nyní vytipované absolventy budou postupně zvát k výslechu. Následně se sestaví databáze podezřelých případů,“ uvedl Šoukal. Lidé ze seznamu budou muset znovu před zkušební komisi, a pokud své znalosti neobhájí, o řidičský průkaz přijdou.

„Jedná se o lidi z celého Česka i ze zahraničí. V řadě případů šlo o cizince, v dalších o rozšíření oprávnění či o případy, kdy si lidé museli řidičský průkaz dělat znovu,“ uvedla vyšetřovatelka Jana Mokrá.

Vyšetřování probíhalo řadu měsíců a věděla o něm i velkomeziříčská radnice. Přesto se podařilo dotáhnout sledování v utajení a při zatýkání ve středu dopoledne všechny tři protagonisty pořádně překvapit.

Zatýkání provedla zásahová jednotka

„Zatýkání muselo proběhnout za účasti zásahové jednotky, protože dva ze tří mužů jsou legálními držiteli zbraně. Akce ale proběhla bez odporu, stačilo využít momentu překvapení. Komisař byl zajištěn přímo na radnici, učitelé doma,“ popsal akci Šoukal.

Při následných domovních prohlídkách se zajistila finanční hotovost přesahující půl miliónu korun, u níž se předpokládá, že pocházela z trestné činnosti. Dále kriminalisté zajistili i známky o provedení technické kontroly i o měření emisí a veškeré evidence autoškol.

Až osmileté vězení

„Známky byly originály, a protože se takové věci přísně evidují, musíme zjistit, kde k nim zadržení přišli a co s nimi dělali,“ naznačil kriminalista, že činnost trojlístku mohla být daleko rozsáhlejší.

Dva z mužů již skončili ve vazbě, třetí zatím na rozhodnutí čeká. Komisař již vyslechl obvinění z trestných činů přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele, učitelé mají na krku rovněž úplatky a napomáhání k trestnému činu zneužití pravomoci. Hlava skupiny by tak mohla skončit za mřížemi až na osm let, učitelům by případ mohl vynést po třech letech odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám