Hlavní obsah

Odsouzený pedofil Novák si trest odpyká v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pedofil Antonín Novák, který byl v Česku odsouzen za vraždu dítěte na doživotí, si svůj trest nebude moci odpykat na Slovensku, jak žádal, ale zůstane ve specializovaném zařízení v ČR. Oznámila to ve středu česká ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová během návštěvy v Bratislavě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Antonín Novák v soudní síni

Článek

Novák, který má slovenskou státní příslušnost, si o přeložení do některé ze slovenských věznic požádal vloni na jaře.

"Česká republika se rozhodla nevydat odsouzeného Nováka k výkonu trestu na Slovensko," řekla Kovářová novinářům bez bližších podrobností.

Novák byl odsouzen za znásilnění a vraždu devítiletého chlapce z Havlíčkova Brodu vloni v únoru. Slovenské ministerstvo spravedlnosti souhlasilo s jeho převezením do slovenské věznice loni v srpnu poté, co krajský soud v Banské Bystrici uznal český rozsudek. Česko následně požádalo o záruky, že Novák se už z vězení nedostane; podle slovenského práva by totiž mohl po 25 letech požádat o podmínečné propuštění.

Bratislava koncem loňského roku do Prahy vzkázala, že i kdyby byl Novák propuštěn z vězení, nešel by na svobodu, ale do detenčního ústavu na léčení nebezpečných zločinců. Ústav zatím neexistuje, slovenská strana nicméně předpokládá, že do té doby už bude vybudován.

Požádat o podmínečné propuštění mohou všichni vězni odsouzení na doživotí. Podmínkou je však jejich polepšení. U Nováka podle českých znalců není šance na nápravu, jde o nebezpečného homosexuálního pedofila. Už před vraždou českého chlapce byl čtyřikrát souzen za pohlavní zneužívání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám