Hlavní obsah

Muž, který zastřelil manželku a ukryl ji do septiku, půjde na 14,5 roku do vězení

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

K trestu vězení na čtrnáct a půl roku za vraždu a nedovolené ozbrojování odsoudil ve středu olomoucký krajský soud pětatřicetiletého Libora Vysloužila, který loni v červnu v Náměšti na Hané zastřelil svou ženu.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Libor Vysloužil u soudu

Článek

K tragické události došlo v rodinném domě, kde manželská dvojice žila. Vysloužil v koupelně usmrtil manželku a matku svých dvou malých dětí jedinou ranou do hlavy z nelegálně držené pistole s tlumičem. Policii původně při výslechu řekl, že se osudného dne s ženou kojící jeho malého syna pohádal. Co se dělo bezprostředně po činu, si údajně nepamatuje.

Tělo ženy poté zabalil do pytlů na odpadky, omotal igelitem a večer ukryl do čerstvě vyvezené jímky. Auto, kterým jeho žena jezdila, mezitím zavezl do nedalekého lesa. Druhý den ohlásil zmizení své manželky policii a rozběhlo se rozsáhlé pátrání. Nakonec byla její mrtvola nalezena v septiku přímo na pozemku u domu.

Odškodné rodině

Obžalovaný muž, který je bývalým policistou, se v úterý odmítl účastnit zahájení procesu kvůli špatnému psychickému stavu. Na vyhlášení rozsudku už v soudní síni přítomen byl.

Podle předsedy senátu krajského soudu Eduarda Ondráška byl nejpravděpodobnějším motivem vraždy mimomanželský poměr. „Jednání obžalovaného bylo obzvláště nízké a zavrženíhodné,“ konstatoval soudce. Výši trestu při horní hranici trestní sazby odůvodnil mimo jiné chladnokrevností provedení činu. Současně musí Vysloužil uhradit jako finanční náhradu ve výši 240 tisíc korun oběma svým dětem a rodičům zavražděné ženy. Dalších 175 tisíc korun má zaplatit také její sestře.

Soud již postupoval podle novelizovaného trestního zákoníku, který připouští za vraždu až osmnáctiletý trest. Vzhledem k době spáchání činu, kdy ještě nový zákoník neplatil, zvolil soud možnost původní sazby 10 až 15 let, která byla pro pachatele příznivější. Účastníci procesu si ponechali lhůtu pro případné odvolání k Vrchnímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám