Hlavní obsah

Soud svěřil týrané chlapce z kauzy Kuřim do péče otce

Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně ve středu svěřil týrané hochy z kuřimské kauzy do péče otce. Skončí tak jejich pobyt v brněnském dětském krizovém centru Klokánek, v němž jsou umístěni od odhalení případu v květnu 2007. Řekla to mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Článek

Děti by podle Sedláčkové mohly být předány otci do měsíce. Soud nad chlapci stanovil dohled, budou je navštěvovat sociální pracovníci. Chlapci sami chtějí k otci, který o jejich svěření do péče usiloval od odhalení kauzy.

V době, kdy byli hoši týráni, je matka od otce zcela izolovala. S mužem se před tím rozešla. Neměl ponětí, jak je s jeho potomky nakládáno. U soudního procesu pak opakovaně prohlásil, že jej to šokovalo. Syny v centru Klokánek pravidelně navštěvoval.

"Museli si zase zvyknout na otce. Bral si je zpočátku jen na procházky, pak na víkendy a v poslední době je to již tak, že jsou tři týdny u otce a týden v Klokánku," řekla vedoucí centra Zuzana Blažková.

Připomněla, že soudní znalec navrhl v prosinci 2008, aby se otestovalo, jak si děti na otce zvyknou. Chlapci s tím neměli žádné potíže. Jejich psychický stav se podle odborníků výrazně zlepšil. Chodí do školy a na pobyt u otce se těší. Podle psychologů se ale budou hoši, jimž je nyní deset a 12 let, vyrovnávat s následky týrání celý život.

Brutální týrání

Chlapci byli podle obžaloby týráni od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Obžalovaní tam prý děti zavírali do klecí, bili je, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky.

Cílem bylo vytvořit z hochů lidi se zlomenou vůlí, připravené na slovo poslechnout jakékoli rozkazy. Odsouzení byli podle některých názorů členové náboženské sekty.

Reklama

Výběr článků

Načítám