Hlavní obsah

Policie znovu obvinila miliardáře Berana

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protikorupční policie v úterý znovu obvinila z daňových úniků miliardáře Davida Berana. Podle zjištění Práva je stíhaný pro totožný skutek, za jaký už byl obviněný loni v červnu, ale státní zástupce později rozhodnutí policie zrušil.

Foto: René Chvalina, Právo

Policejní zásah ve firmě Profi Credit.

Článek

Policie nyní pouze snížila škodu, kterou měl podle ní Beran státu způsobit, a to o 80 miliónů korun. Dnes jej tak vyšetřovatelé podezírají z daňových úniků ve výši 180 miliónů.

„Právě nám bylo doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání dotyčného pana Berana,“ řekla v úterý Právu mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová s tím, že podrobnější informace zatím nemá.

Jak se Právu podařilo zjistit, Beran byl právě na úterý pozván na policii k podání vysvětlení. Poté, co se osobně dostavil, obdržel od vyšetřovatele nové usnesení o zahájení trestního stíhání, proti kterému si okamžitě podal stížnost. Samotný výslech nakonec neproběhl, Beran si vzal čas na jeho přípravu.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek nechtěl úterní obvinění Berana nijak komentovat.

Daňového úniku se měl Beran údajně dopustit ve firmě Profi Credit Czech a. s., jejímž je hlavním akcionářem a v jejíž kancelářích policie provedla loni v únoru rozsáhlou razii.

V letech 2001 až 2007 si podle policie tato firma brala úvěry od společností sídlících na britském ostrově Man a v Nizozemsku.

Jenže Beran podle původního obvinění zatajil, že je osoba spojená s těmito zahraničními firmami, což by znamenalo, že by musel platit vyšší daň. Právě tím měla vzniknout státu škoda. Přestože je nyní domnělá škoda nižší, Beranovi nyní hrozí až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám