Hlavní obsah

Brutální vraždu zlatníka spáchaly dvě ženy, oznámili kriminalisté

Právo, Jiří Falout
České Budějovice

Dvě ženy z Táborska ve věku 38 a 42 let v pátek zadrželi a v sobotu v Českých Budějovicích jihočeští kriminalisté. Obě byly obviněny z prosincové vraždy zlatníka na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích. Podle policistů ženy měly čtyřiapadesátiletého muže ubodat u něj doma, kde měl i dílnu, a ukrást zlato a šperky pravděpodobně v řádech statisíců.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Vyřešení případu oznámili při nedělní mimořádné tiskové konferenci zástupci jihočeské policie. "V úterý 15. prosince jsme přijali oznámení o smrti muže, kterého doma nalezl jeden z příbuzných již bez známek života. Už od počátku bylo jasné, že nezemřel přirozenou smrtí," řekl ředitel policie v Jihočeském kraji Radomír Heřman.

Kriminalisty překvapil hlavně brutální způsob vraždy. Muž měl mnohočetná bodnořezná poranění hrudníku, rukou, krku i hlavy od nože. Postupem času vedly stopy k obviněným ženám, které jsou podle vrchní komisařky Renaty Burešové rozvedené a pracují v nočním podniku.

Chovaly se jako profesionální zločinci

"Motiv byl loupežný. Z bytu si zřejmě odnesly pánský kufřík s nezjištěným obsahem, šperky, střelnou zbraň či mobilní telefon," odpověděla na dotaz Práva Burešová. Část z kradených věcí se ženy pokusily již prodat.

Obviněné pachatelky využily práva a nevypovídaly před policií. Podle kriminalistky Burešové si však zlatníka vytipovaly předem. Jedna z nich ho znala z dřívějška, protože si u něj nechala na zakázku vyrobit šperk ze zlata. Telefonem se pak obě dopředu domluvily na schůzce u něj doma v sídlištním bytě, kde žil sám. Zda do bytu ženy vstoupily s cílem krást, vraždit nebo domluvit se na nějaké další zakázce, je předmětem dalšího vyšetřování.

Každopádně ale došlo k zápasu. Ženy se podle kriminalistů chovaly v bytě dost profesionálně. Snažily se zakrýt stopy a policisté dosud nenašli vražedný nástroj. Domnívají se, že šlo o jeden nůž.

"Je častější, že pachatelem bývá muž a ne ženy a k tomu ještě dvě. Minimálně za poslední čtyři roky to nepamatuji," doplnil náměstek ředitele Roman Svatoš. Pokud případ dospěje až k soudu, hrozí ženám odnětí svobody až na 15 let, případně výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám