Hlavní obsah

Hlavní svědek proti Krejčířovi se neskrývá v zahraničí, ale v Česku

Právo, Jakub Troníček

Hlavní svědek proti uprchlému miliardáři Radovanu Krejčířovi a dlouholetý informátor policie a tajných služeb libanonský podnikatel Tarek Bechara je sice hledaný elitními pátrači české policie, ale místo skrývání v zahraničí podle zjištění Práva pobývá v České republice.

Článek

„V současné době je sice zrovna na zahraniční cestě, ale jinak se pohybuje na území České republiky,“ potvrdil v pátek Právu Becharův advokát Martin Klimo s tím, že jeho klient je připraven s českými úřady plně spolupracovat.

Po libanonském podnikateli přitom podle informací Práva marně pátrá speciální tým detektivů z policejního prezidia, tedy tzv. lovci lebek, kteří už měli v hledáčku mimo jiné právě Krejčíře nebo dalšího uprchlého podnikatele Tomáše Pitra. Média také dříve informovala, že utekl do zahraničí.

Příkaz k Becharovu zatčení vydala českobudějovická soudkyně Soňa Fišerová začátkem prosince kvůli obvinění z pohrdání soudem.

Podnikatel totiž opakovaně nechodil na líčení v jiné kauze, týkající se stamiliónových úvěrových podvodů. Za ty byl v polovině prosince nepravomocně odsouzen v nepřítomnosti k šesti letům vězení.

Na zatykač si Bechara prostřednictvím svého advokáta stěžuje u Ústavního soudu. Podle Klima byl totiž příkaz vydán v rozporu se zákonem, protože za pohrdání soudem hrozí maximálně dva roky vězení a v takových případech legislativa zatčení a uvalení vazby nepřipouští.

S tím ovšem soudkyně nesouhlasí, podle ní byl zatykač na místě. „Sazba u pohrdání soudem je skutečně pouze do dvou let, ovšem vhledem k dalším trestním věcem, které obžalovaný má, bych v případě, že by byl tímto jednáním uznán vinným, ukládala souhrnný trest v sazbě trestného činu podvodu ve čtvrtém odstavci, kde je sazba až 12 let,“ vysvětlila Fišerová.

Bude vyjednávat s úřady?

K tomu, zda má policie o Becharově pohybu konkrétní informace, tedy zda ví o jeho pobytu na území ČR, se mluvčí celorepublikové kriminálky Pavla Kopecká odmítla jakkoliv vyjadřovat: „Konkrétní informace, kterými policie disponuje v rámci pátrání, komentovat nebudeme, bylo by to proti smyslu naší práce.“

Jihočeská soudkyně, která dala policii k vypátrání a zatčení Bechary pokyn, v pátek uvedla, že pokud by byl podnikatel skutečně na našem území, měla by ho policie zadržet a předvést k soudu.

„Nic takového se ale nestalo,“ poznamenala k tomu Fišeová a zároveň dodala, že i přes deklarovanou ochotu Bechary ke spolupráci zatím o zrušení zatykače neuvažuje.

„Pouze kdyby pan Bechara přišel a přebral si předvolání k hlavnímu líčení a podepsal by doručenku, tak by ten důvod skrývání se před orgány činnými v trestním řízení odpadl a byla bych nucena ten příkaz zrušit,“ doplnila soudkyně.

Klimo v pátek uvedl, že jeho klient je v takovém případě připraven k soudu dorazit. Celá situace tak připomíná jednání uprchlého podnikatele Tomáše Pitra s úřady na sklonku roku 2005, kdy na něj byl rovněž vydán mezinárodní zatykač.

Pitr byl tou dobou v Rakousku a přes své spolupracovníky vyjednával s českými orgány podmínky svého návratu. Nakonec ho ze zahraničí až do budovy soudu přivezl tehdejší šéf rozvědky Karel Randák.

Reklama

Výběr článků

Načítám