Hlavní obsah

Podmínka studentovi za plán útoku bombou na školu v Bydžově platí

Hradec Králové

Podmíněný trest studentovi za plánování bombového útoku na školu v Novém Bydžově platí. Rodiče, mladík i obhájce vzali svá odvolání proti loňskému rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové zpět. Potvrdil to mluvčí hradeckého soudu Aleš Korejtko. Hradecký soud mladíkovi uložil podmíněné trestní opatření 14 měsíců se zkušební dobou dva roky.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

Proti verdiktu se po vynesení rozsudku odvolali student, jeho rodiče i právní zástupce. Svá odvolání však během listopadu vzali zpět a rozsudek se stal pravomocným. Mladíkův obhájce Stanislav Kadečka řekl, že nemá oprávnění k případu poskytovat jakékoliv informace. Státní zástupce Milan Šimek, který si po vynesení rozsudku ponechal lhůtu na podání odvolání, svého práva nevyužil.

Osmnáctiletému mladíkovi hrozilo za obecné ohrožení a porušení autorských práv až pět let vězení. Podle obhájce mladík však plán na útok nemyslel vážně a šlo pouze o hru. Soud však podle předsedkyně senátu Anny Bímové dospěl k tomu, že jednání mladistvého překročilo meze fantazie či klukoviny a případný útok mohl mít fatální následky.

Inspirace útoky v zahraničí

Podle obžaloby mladík od září 2008 do března 2009 na webu sháněl různé informace o účincích výbušniny a také chemické látky sloužící k výrobě a odpálení výbušniny, s pokud možno co největším smrtícím účinkem.

K útoku se nechal inspirovat podobnými útoky v zahraničí, podle obžaloby se o útok alespoň nepokusil jen proto, že byl zadržen. Policisté se o plánu dozvěděli od jedné ze spolužaček, které se mladík s přípravami na útok svěřil.

Útok na školu se zraněnými či mrtvými se v ČR zatím nestal. V zahraničí však takové případy nejsou výjimečné. Například vloni na jaře v německém městečku Winnenden a jeho okolí sedmnáctiletý mladík postřílel 15 lidí, z toho většinu na střední škole, kterou předtím navštěvoval. Nakonec spáchal sebevraždu.

Reklama

Výběr článků

Načítám