Hlavní obsah

Sněhová kalamita má v Česku první oběti

Právo, Novinky, ČTK, jr,mhr,fre, plk, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Sněhová kalamita, která od rána zasypává celé Česko, si vyžádala dvě oběť. Čtyřiašedesátiletý muž v pátek zemřel při odklízení sněhu před svým domem v Třešti na Jihlavsku. Sníh zaskočil také 38letou řidičku, která zahynula u Karlových varů. Se sněhem bojují silničáři a snaží se udržet sjízdnost komunikací. Několik dopravních nehod zavřelo v pátek odpoledne dálnici D1 na 320. kilometru mezi Olomoucí a Ostravou. Dálnice byla čtyři hodiny zavřená v obou směrech. Ve Zlíně vyhlásili kalamitní stav.

Článek

Policisté, kteří byli k případu smrti v Jihlavě přivoláni, se muže pokoušeli do příjezdu záchranářů oživovat, avšak bez úspěchu. Nebylo zjištěno cizí zavinění, přesné okolnosti úmrtí se vyšetřují.

„Mezi druhou a třetí hodinou odpoledne přivolali svědci události na místo policii a záchranku. Pán, odklízející sníh, totiž zkolaboval na ulici,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová. 

Podle ředitelky krajských záchranářů Vladislavy Filové muž trpěl srdeční slabostí, měl několikanásobný bypass. "Přes rychle poskytnutou masáž srdce a umělé dýchání muž zemřel na zástavu srdce," řekla Filová.

Vrstvu na silnici u Karlových Varů zřejmě podcenila 38letá řidička, která zahynula při střetu s nákladním autem. Její 13letá dcera, která s ní ve voze jela, byla převezena do nemocnice s podezřením na zranění páteře.

Meteorologové varují před kalamitou

Do Česka se valí od jihu mohutná vlna sněžení, přes víkend by mohlo napadnout místy až 50 centimetrů nového sněhu a meteorologové varují před kalamitou.

Krom toho bude také foukat silný vítr, na horách se budou tvořit sněhové závěje, na silnicích v nížinách jazyky, a na jihu Moravy i ledovka.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí od pátku až do pondělního poledne pro celé území republiky.

V případě kalamitní situace doporučují meteorologové vůbec nevyjíždět, případně pouze se zimní výbavou.

Kvůli havárii vlaku s automobilem byla uzavřena trať v úseku Dobříš - Malá Hraštice, doplnila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám