Hlavní obsah

Bývalý advokát Nováček z kauzy Diag Human dostal za zpronevěru čtyři roky

Právo, Petr Kozelka
Brno

Bývalý advokát Zdeněk Nováček se stal známým díky své účasti v kauze Diag Human, kdy stát za jeho služby zaplatil deset miliónů korun. V poslední době si ale vyslechl dva rozsudky za okrádání klientů a přišel o možnost vykonávat advokacii. Čtvrtečním verdiktem brněnského Městského soudu byl Nováček odsouzen na čtyři roky za mřížemi za to, že v roce 2008 zpronevěřil 2,5 miliónu korun od svých klientů. K činu se přiznal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Advokát Zdeněk Nováček

Článek

Nováček přijímal peníze do advokátní úschovy od lidí kupujících či prodávajících nemovitosti. Čtveřice lidí se ale svých peněz už nedočkala. Jde přitom o starší lidi, kteří tak přišli o většinu svých úspor. „Notářská či advokátní úschova musí být svatá záležitost a pokud se s penězi něco stane, tak stát musí vyslat jasný signál, že tyto věci bude tvrdě trestat,“ prohlásil soudce Martin Vrbík.

Nováček přitom obíral své klienty v době, kdy se u soudu zpovídal z podobných skutků a nakonec byl odsouzen k podmínce. A protože poslední zpronevěry se dopustil jen tři měsíce od rozsudku, musí počítat s tím, že k současnému trestu mu přibude ještě 2,5 roku. Všechny peníze musí lidem vrátit.

Sám Nováček k soudu ani jednou nedorazil. Podvedení klienti tak u soudu svou nespokojenost ventilovali jen výkřiky a komentováním dění v soudní síni. „Dělají si z lidí blázny. Co je tohle za demokracii? Člověk z realitky nás k němu doslova dotáhl, že je to velmi spolehlivý člověk. Měl opravdu hezkou kancelář a vidíte, dneska nemám peníze ani pozemek,“ řekla Právu jedna z podvedených klientek.

„Můj mandant se ke všemu přiznal. Byl ale vydírán osobou, kterou nechce specifikovat, a proto to spáchal. Nečinil tak o své vůli,“ snažil se soud pohnout ke shovívavosti Nováčkův obhájce Pavel Holub.

Případem se ale budu muset zřejmě ještě zabývat Krajský soud v Brně, podle Holuba se Nováček zřejmě proti rozsudku odvolá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám