Hlavní obsah

Učitel stanul u soudu kvůli zneužívání svého žáka

– Sokolov
Právo, Martin Polák

Z dlouhodobého pohlavního zneužívání svého žáka a zároveň člena turistického oddílu v Sokolově se u sokolovského okresního soudu začal ve středu zpovídat učitel jedné ze základních škol v Sokolově a zároveň oddílový vedoucí Petr Vaníček. Obžaloba ho vinní, že během několika let nezletilého chlapce několikrát sexuálně zneužil.

Foto: Martin Polák, Právo

Petr Vaníček u sokolovského okresního soudu

Článek

K nedobrovolným sexuálním praktikám mělo podle státního zástupce dojít například v bazénu a sauně. „Masturboval mu úd a osahával ho,“ uvedl zástupce s tím, že podobné věci se děly i na výletě turistického oddílu.

Učitel ve středu všechna obvinění odmítl. „Nic z toho není to pravda, příčí se to mému přesvědčení. Nemám rád utlačování a zneužívání v jakékoli formě,“ řekl soudu Vaníček.

Svého bývalého žáka, kterého zná už od tří let, popsal jako zlého, vzteklého chlapce, jenž ubližoval dětem, především dívkám. „Často se o něm v souvislosti s jeho chováním mluvilo na pedagogických poradách,“ poznamenal kantor.

Vaníček si s dnes 17letým chlapcem v posledních měsících v oddíle turistů nerozuměli. „Chodil s mladší dívkou z oddílu, řekl jsme mu, že to není vhodné, ani z jeho pozice, jako rádce oddílu. Slíbil mi, že toho nechá, dohodu ale několikrát porušil,“ uvedl učitel.

Před soudem vypověděl, že hoch od něj dostával dárky ve větší míře než ostatní děti v oddíle. Stejně tak připustil, že s ním byl několikrát plavat ve školním bazénu, kam sám pravidelně chodil. „Přemluvil mě, abych ho tam vzal, plaval jsem nahý, jsem příznivec naturismu,“ vysvětloval učitel. Hoch podle něj plavky měl, ale později si je také sundal.

Vaníček na otázku soudu odpověděl, že chlapec u něj dvakrát přespal. Společně také plánovali cestu do Itálie a vyjeli na několik dní do přírody, kde navštívili skautské tábory.

Zneužívaný se svěřil učitelce

Žák se o sexuálním zneužití zmínil loni v dubnu své současné třídní učitelce ze střední školy, kam nyní chodí. „Strašně brečel, řekl, že poprvé se mu to stalo ve 13 letech,“ uvedla učitelka, která ve středu stála před soudem jako svědkyně.

„Upozornila jsem tehdy vedení sokolovské školy, které to oznámilo policii,“ řekla kantorka. Ta před několika lety učila v Sokolově na stejné škole jako Vaníček a hochovi dělala jeden rok třídní učitelku. Podle Vaníčka však nebyl jejich kolegiální vztah dobrý. „Už tehdy jsem pojala podezření, že je pedofil a oznámila jsme to vedení škole. Nebyla však žádná reakce, nebyly důkazy,“ řekla před soudem. Dodala, že hoch nemá žádné kamarády, v kolektivu má problémy a je nevyzrálý.

Policisté Vaníčka obvinili loni v září. „Obvinili jsme ho z trestného činu pohlavního zneužívání osoby mladší patnácti let,“ řekla tehdy na dotaz Práva sokolovská policejní mluvčí Andrea Kávová.

Líčení s učitelem bude pokračovat v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám