Hlavní obsah

Benzín z Unipetrolu znečistil po Bílině i Labe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Směs benzinů, která unikla z areálu litvínovské společnosti Unipetrol RPA a ve středu znečistila řeku Bílinu, pronikla v pátek do Labe v Ústí nad Labem. V řece uhynul větší počet ryb, řekl mluvčí státního podniku Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Znečištěná Bílina

Článek

"Kvůli průniku ropných skvrn do Labe, kde už nelze účinně zasáhnout, jsme informovali německou stranu. Nornými stěnami ani sorbentem se látku nepodařilo v korytu Bíliny zachytit," uvedl Svejkovský.

Látka zapáchající po benzinu znečistila řeku Bílinu před Mostem ve středu odpoledne. Tehdy se ale ještě nevědělo, o jakou látku jde, a známý nebyl ani zdroj úniku. Hasiči na řece postavili mezi Litvínovem a Ústím nad Labem-Trmicemi více než deset norných stěn.

Situaci na místě už od středy kontroluje kromě pracovníků Povodí Ohře i policie, zástupci odboru životního prostředí a dalších orgánů. Firma Unipetrol RPA kvůli případu ustavila havarijní komisi.

První nornou stěnu postavili nedaleko mosteckého vlakového nádraží, ve středu večer se ropná látka a pěna objevila na hladině Bíliny v Rudolicích a ve městě Bílině, kde byly instalovány další norné stěny.

Při objasňování toho, odkud látka uniká, odborníci nejprve pouze zjistili, že nevytéká z výpustí z biologických čistíren ani z jednotné kanalizace průmyslového areálu. Až v noci se ukázalo, že unikla z provozů Petrochemie firmy Unipetrol RPA.

Únik se podařilo zastavit. Voda v oblasti zdroje znečištění je podle Svejkovského už čistá a žádné další nebezpečné látky by tak neměly do řeky Bíliny unikat.

Reklama

Výběr článků

Načítám