Hlavní obsah

Jak slaví Vánoce kriminálníci? Vánoční besídkou a turnajem v šipkách

Právo, Novinky, Tomáš Holý, Petr Kozelka

Bohaté sportovní vyžití, o něco pestřejší jídelníček a delší sledování televize - tak bude vypadat Štědrý pro trestance v plzeňské věznici na Borech. Přestože by se mohlo zdát, že na trestance čekají pohodové svátky v takřka rodinné atmosféře, zas tak volný režim mít nebudou. Věznice například nepovolí více návštěv.

Článek

„Ředitelství věznice zpravidla rozšiřuje možnost sledování televizních programu, současně lze zmínit možnost vězňů účastnit se kulturních a sportovních akcí,“ řekla Novinkám mluvčí věznice na plzeňských Borech Jana Bartošová.

Podle ní se však vězni mohou účastnit nejrůznějších sportovních turnajů - například v šipkách, kulečníku, stolním tenise či badmintonu. Chybět nebude ani vánoční besídka, při které se vězni mohou těšit na hranou pohádku či vědomostní soutěž.

Co budou vězni jít?

Věznice kriminálníkům připravila na Štědrý den i tradiční stravu - chybět tak nebude například čočka či ryba s bramborovým salátem.

Jídelníček ve věznici na plzeňských Borech:
snídaněchléb na celý den, čaj, sýr Duko 1 ks, máslo Mono 1 ks
Štědrý den přídavekkonzerva tuňák s vejci 1 ks (velký) + ovoce 1 ks
obědpolévka hovězí s vejcem, čočka na kyselo, zelný salát, rozpek 1ks
večeřesmažená ryba pangasis, bramborový salát, vánoční balíček 1 ks, čaj

Na řízku s bramborovým salátem si pochutnají i vězni z Ostravy

Jen minimum vězňů z ostravské věznice bude moci strávit Vánoce nebo Silvestra mimo mříže. Štědrý den v rodinném kruhu stráví devět odsouzených, na Silvestra mimo zdi věznice se zatím těší sedm vězňů.

„Na základě doporučení odborné komise jsem jim schválil přerušení trestu, což je vysoce ceněná kázeňská odměna,“ řekl ředitel věznice Petr Kadlec s tím, že těm odsouzeným, kteří jsou zařazeni do práce na střeženém pracovišti ve výrobní zóně, skončí pracovní rok dnešní směnou. „Do práce půjdou až v pondělí 4. ledna 2010,“ dodal.

Kromě čtvrtečníí slavnostní večeře budou moci vězni dneska držet i další tradice z civilního života. „Vězeňský kaplan odslouží v kapli vánoční mši, na programu je i bohoslužba Církve adventistů sedmého dne,“ informoval mluvčí věznice a dodal, že zítra, o prvním svátku vánočním, se krom jiného uskuteční vánoční turnaj v šipkách.

Ve Věznici Heřmanice je v současné době ve výkonu trestu 856 odsouzených mužů, z toho 707 odsouzených soud zařadil do vězení s ostrahou a 149 vězněných je zařazených do vězení s dozorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám