Hlavní obsah

Cizinec usnul v českém vlaku a přišel o violy za 600 tisíc

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Dva drahé hudební nástroje, jejichž hodnota je 600 tisíc korun, se ztratily 49letému cizinci, který cestoval vlakem z Ostravy do Prahy. Na to, že pouzdra jsou prázdná a violy neznámo kde, ale muž přišel až ve své domovině.

Článek

Cizinec odjel z Ostravy do Prahy v pondělí 21. prosince v nočních hodinách. V kupé mezinárodního rychlíku Excelsior byl údajně sám, během jízdy usnul.

„Po vystoupení na pražském Hlavním nádraží si ničeho podezřelého nevšiml, neboť pouzdra od nástrojů se nacházela přesně tam, kde je odložil. Dorazil i s pouzdry na letiště a odtud odletěl do vlasti. Až po příletu zjistil, že mu v pouzdrech violy chybí,“ popsal ostravský policejní mluvčí Petr Svoboda.

Nástroje za půl miliónu

Českou polici o krádeži měl muž vyrozumět telefonicky. „Oba vzácné nástroje mají hodnotu 600 tisíc korun. Muž dále přišel o stovky dolarů,“ dodal mluvčí.

První viola je značky David Achatius Stadelmann, vyrobena byla v roce 1742 ve Vídni. Její délka je 75 centimetrů a váží asi 0,7 kilogramu. Je medově hnědé barvy, na černém ebenovém struníku je zlatá pečeť elipsovitého tvaru.

Policie žádá veřejnost o pomoc

Na kolících jsou zlaté kuličky. Uvnitř nástroje je deska s nápisem David Achatius Stadelmann Wienn anno 1742. Hodnota této violy je půl miliónu korun. Druhá viola má hodnotu 100 tisíc a byla vyrobena v letošním roce Janem Bobakem z polského Nowyho Targu. Má hnědou barvu.

Ostravští kriminalisté žádají veřejnost o pomoc. Každý, kdo by mohl k případu odcizených hudebních nástrojů podat jakékoliv informace, aby tak učinil na čísle 974 726 799 nebo na bezplatnou linku 158.

Reklama

Výběr článků

Načítám