Hlavní obsah

Vlekař s amputovanou nohou se pře o pozemek

Právo, Milan Freiberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov

Namísto zahájení lyžařské sezóny se pro vlekaře Pavla Štanglera, kterého v lednu připravila rolba o nohu, vyostřil spor s Karlem Kocourkem, majitelem části pozemků na lyžařském svahu Vraclávek u obce Hošťálkovy na Krnovsku. Soud má nyní rozhodovat o návrhu na předběžné opatření, který podal Štangler.

Foto: Milan Freiberg, Právo

Pavel Štangler, vlekař z Vráclavku na Krnovsku

Článek

Jádrem čtyřletých tahanic je 0,38 hektaru pod vlekem – tedy pozemek, který patří Kocourkovi, ale užívá jej Štangler. Za roční pronájem chtěl Kocourek 250 tisíc korun, to však Štangler odmítá.

"Nájemní smlouvu nyní nemáme"

Kocourek tedy zaparkoval pod vlekem před týdnem své auto a porazil dva stromy. „Udělal jsem to, potřeboval jsem si tam nachystat dřevo,“ potvrdil na dotaz Práva Kocourek. Výsledkem je, že milovníci bílých sportů nemohou na svahu lyžovat.

Stromy už sice zmizely, ale auto na svahu stojí dál. „Jsem rozhodnut nechat ho tam tak dlouho, než se spor vyřeší,“ řekl Právu s tím, že Štangler jeho pozemky užívá bez nájemní smlouvy.

„Momentálně nájemní smlouvu nemáme,“ potvrdil Štangler a doplnil, že s bývalou majitelkou měli smlouvu na užívání pozemku do roku 2008. Před několika dny požádal okresní soud v Krnově o předběžné opatření, pokud ho soud vydá, musel by Kocourek přestat bránit v užívání vleku.

Kocourek lyžaře na pozemku nechce

Naopak Kocourek si myslí, že by Štangler měl přestat užívat jeho lesní pozemek k lyžování. Sám podal u soudu také návrh na předběžné opatření, které to požaduje.

Spor obou mužů se vleče již od doby, kdy Kocourek koupil od bývalé majitelky pozemky na svahu s vlekem. Mají výměru 7,5 hektaru a zahrnují i oněch 0,38 hektaru pod vlekem.

„První kontakt s panem Štanglerem jsem měl, když jsem našel ve svém autě zvedák, který proletěl předním oknem. Asi po čtyřech měsících jsem zjistil, že je vykácený kus lesa a pařezy vykopány a nahrnuty do lesa,“ uvedl Kocourek. Pachatel byl prý neznámý.

Půlkilometrový vlek podle něj nikdy nebyl zkolaudovaný v celé délce. „Bylo zkolaudováno jen 176 metrů, tato část by měla končit 50 metrů pod hranicí mého lesa,“ uvedl Kocourek. To vlekař odmítá a tvrdí, že jej zkolaudovaný má. Oba spolu vedou již čtyři roky soudní spor.

"Kdyby úřady rozhodly správně, nepřišel by o nohu"

„K ničemu to nevede, tak jsem se rozhodl chránit vlastní pozemek sám,“ vysvětlil majitel lesa, který na pozemku Štanglerovu sjezdovku nechce.

„Kdyby úřady rozhodly, jak měly, tak by Štangler nepřišel o nohu, protože nehoda se stala na mém pozemku,“ doplnil Kocourek.

Vlekař totiž v osudnou noc upravoval sjezdovku, když se něco zaseklo v rolbě. Vyskočil z ní ven, aby se podíval na závadu. Fréza mu ale v tom okamžiku zachytila a vtáhla pravou nohu. Stroj nohu doslova rozdrtil a lékařům v nemocnici nezbylo nic jiného než ji amputovat. Aby si přivolal pomoc, musel se vlekař asi půl hodiny zhruba tři sta metrů plazit k ubytovně a restauraci pod vlekem.

Za chybějící stromy pokuta

Letos dostal Kocourek pokutu od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) s rozhodnutím o zalesnění do 30. listopadu. Stalo se, ale neznámý pachatel již potřetí vytrhal 176 sazenic a stromky byly naházeny po okrajích sjezdovky.

Spor s Pavlem Štanglerem nepovažuje Kocourek, který vlastní vlek pod Šlenburkem u Krnova, za konkurenční boj, protože jeho zařízení je od Štanglerova vzdáleno 25 kilometrů. „Můj vlek slouží hlavně pro děti nebo pro ty, co teprve začínají lyžovat,“ dodal. Opak si však myslí Štangler. „Chce nás odsud dostat,“ stojí si na svém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám