Hlavní obsah

V Česku výrazně ubylo vražd

Právo, Radim Vaculík

Ještě sice neskončil rok 2009, ale podle předběžných statistik kriminální policie to vypadá, že v Česku zemřelo rukou vraha mnohem méně lidí než loni - celkem 159. Zatím je tento pokles více než patnáctiprocentní.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle šéfa pražské kriminálky Milana Jindráka se na pozitivních číslech mohl odrazit větší odliv cizinců z ČR, především z postsovětských zemí, kteří měli v minulosti častokrát právě nejtěžší zločin v Česku na svědomí.

„Asi to je dané tím, že dřív páchali víc vražd cizinci, hodně Ukrajinci a další lidé z východu. Teď se to stabilizovalo. Hodně udělalo to, že spousta cizinců se kvůli nedostatku práce v Česku stěhuje zpět domů,“ myslí si někdejší šéf pražské mordparty a nyní ředitel kriminálky Milan Jindrák.

Skončil už podle něj také boom z devadesátých let, kdy se v ČR otevřely po sametové revoluci hranice a spousta sporů i mezi různými českými, a především cizojazyčnými gangy se řešila vraždami. „Teď se to zklidnilo a myslím si, že by to mohlo vydržet i v novém roce,“ doplnil Jindrák.

Častý motiv: vztahové problémy

Zatímco v celé republice loni pachatelé zavraždili v prvních jedenácti měsících 188 lidí, letos jich do konce listopadu bylo o 29 méně, ovšem v Praze a ve středních Čechách se vraždilo více. Jindrák nevyloučil, že třeba právě ve středních Čechách vražd postupně přibývá i kvůli blízkosti a vlivu metropole.

„Hodně lidí se odstěhovalo do satelitních měst za Prahu, kde už jsou střední Čechy, a také se mnohdy stane, že k vraždě dojde v Praze, ale pachatelé oběť odvezou někam do lesa za město a tam už to spadá pod Středočechy,“ míní Jindrák.

Vraždy v Česku k 31. listopadu
regionvraždy lonivraždy letoszměna%
celá ČR188159-29-15,4
Praha3132+1+3,2
jižní Morava313100
severní Morava282800
střední Čechy2223+1+4,5
severní Čechy2817-11-39,3
západní Čechy2214-8-36,4
východní Čechy207-13-65
jižní Čechy67+1+16,7
Zdroj: Úřad služby kriminální policie a vyšetřování

Praha v počtu 35 vražd zatím v celé republice vede, ale zdatně ji konkuruje překvapivě jižní Morava, kde policisté letos do konce listopadu řešili už 31 vražd. Naopak nejméně obětí bylo letos zatím na jihu a východě Čech.

Nejčastějším motivem vraždy byly v Česku jako loni osobní vztahy (89 případů), pak policisté řešili kauzy bez konkrétního motivu (50) a třetí v řadě jsou loupežné vraždy (14). Zatímco loni se více zabíjelo kvůli sexuálnímu podtextu (pět případů proti letošním dvěma), letos policisté vyšetřovali zase více vražd na objednávku (čtyři proti loňské jediné).

Kriminalisté se zatím mohou pochlubit i větší úspěšností dopadení pachatelů. Letos se jim totiž nepodařilo najít vraha jen ve 22 případech, loni to bylo v 30 kauzách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám