Hlavní obsah

Podvodník vytáhl ze zamilovaných žen milióny, dostal pět let

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Pět let ve věznici s ostrahou si musí podle pondělního verdiktu ostravského okresního soudu odpykat šestatřicetiletý podvodník Eduard Šmíd. Recidivistu, který v několika posledních letech připravil o peníze více než deset lidí, převážně žen, uznal soudce vinným ze všech 29 bodů obžaloby.

Foto: Aleš Honus, Právo

Podvodník Eduard Šmíd u ostravského soudu

Článek

Eduard Šmíd byl v minulosti za podvody odsouzen už vícekrát. V nejnovějším případě však dosáhl rekordní částky - škoda, kterou svým obětem způsobil, přesáhla tři milióny korun.

Historky, kterými převážně z důvěřivých žen lákal peníze, byly různého rázu. Sliboval jim exotickou dovolenou, pořízení bytu, nákup automobilu, anebo si od nich peníze prostě jen půjčil, přestože si byl vědom, že je nevrátí.

„Z jeho strany šlo o promyšlené jednání. V drtivé většině sehrál před svými oběťmi divadlo a pod různými záminkami z nich lákal peníze,“ řekl soudce Karel Kudrna

S některými měl intimní poměr

S některými svými oběťmi dámského pohlaví přitom podvodník udržoval velmi přátelský či dokonce intimní poměr. „Je až zarážející, že mu tyto ženy peníze svěřovaly ve velmi krátké době poté, co se s nimi seznámil, a to bez jakýchkoliv dokladů,“ dodal soudce.

Podle lidí, seznámených s případem, měl muž velký dar vzbudit v lidech bezvýhradnou důvěru. „Obžalovaného velmi dobře charakterizovala jedna z poškozených, která je psycholožka. Zpočátku dokáže být velmi empatický, později se ale stává vulgární a dává najevo svou pravou osobnost,“ řekla státní zástupkyně Barbora Zajícová.

Podvedená žena se podle ní nechala slyšet, že vztah se Šmídem byl pro ní velkou životní lekcí.

Rozsudek zatím není pravomocný. Žalobkyně se sice na místě vzdala práva na odvolání, obžalovaný si však ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Pokud se proti verdiktu odvolá, případem se bude muset znovu zabývat krajský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám