Hlavní obsah

Policista skočil do rozjetého auta a zastřelil zloděje

Právo, Miloslav Hradil, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Smrtí komplice zloděje, který časně ráno v Olomouci ukradl osobní automobil Škoda Octavia, skončila v pátek na okraji města scéna jako z akčního filmu. Muže zastřelil policista, který byl podle všeho v ohrožení života. Zloděje postřelil a sám utrpěl při potyčce zranění.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Krádež auta z ulice Na Šibeníku byla oznámena krátce po 3. hodině,“ řekla Právu olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Pachatele policisté vypátrali na Brněnské ulici, kam se zřejmě dostal, když sem po jízdě po třídě Míru a ulicích Foerstrova a Albertova sjel s odcizeným vozidlem u hotelového domu.

„Začali jej pronásledovat. Odcizený vůz přitom vyjel z Olomouce a pokračoval po rychlostní komunikaci R 46 směrem na Prostějov až po odbočku na Hněvotín, kde sjel pod most a pokračoval ve směru na Nedvězí. Před ním se řidič s autem otočil a jel zpět pod dálniční most mezi Nedvězím a Hněvotínem. Zde pachatel, který jel v odcizeném autě, vyběhl ven a nasedl do vozidla audi, které sem mezitím přijelo. Jeden z policistů stačil naskočit za pachatelem a automobil se i s otevřenými dveřmi rozjel,“ informovala Právo Marta Vlachová z olomoucké policie.

Vůz audi zamířil zpět na rychlostní komunikaci R 46 směrem na Olomouc. „Z dosud zjištěných skutečností vyplývá, že auto jelo vysokou rychlostí, policista byl částí těla ven a hrozilo, že vypadne ven z automobilu. Opakovaně vyzval posádku ve vozidle k zastavení, řidič výzvy neuposlechl,“ uvedla Dolejšová.

Muže s těžkým střelným zraněním jsme transportovali do Fakultní nemocnice, u druhého jsme konstatovali smrt
ředitel olomoucké záchranné služby Ivo Mareš

Vzápětí podle ní došlo k fyzickému napadení policisty. „Vzhledem k neuposlechnutí výzev a pokračujícímu útoku policista použil služební zbraň. Muž za volantem utrpěl smrtelné zranění, kterému na místě podlehl. Postřelený byl i další muž ve vozidle, policista byl zraněn,“ uvedla mluvčí.

Policista byl zraněn na hlavě

Ke střelbě podle Vlachové došlo nedaleko sjezdu 267 z rychlostní komunikace do Olomouce. „Vůz havaroval do svodidel, odkud se odrazil zpět do středu vozovky, kde zůstal stát,“ dodala Vlachová.

Bližší okolnosti případu jsou dosud předmětem šetření. Případ převzala Inspekce Policie České republiky. „Mohu to potvrdit, stejně jako to, že byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti,“ řekla Právu mluvčí inspekce Martina Lídlová.

Výslech policisty, který utrpěl poranění na hlavě a je po ošetření v domácím léčení, podle informací Práva dosud neproběhl. Neumožnil to jeho psychický stav. „Dá se předpokládat, že se k mimořádné události vyjádří v průběhu příštího týdne,“ informoval Právo důvěryhodný policejní zdroj.

Postřelený zloděj byl hospitalizován. „Muže s těžkým střelným zraněním jsme transportovali do Fakultní nemocnice, u druhého jsme konstatovali smrt,“ řekl Právu bez dalších podrobností ředitel olomoucké záchranné služby Ivo Mareš.

„Okolo páté hodiny ráno k nám přivezli se střelnými poraněními muže okolo třiceti let, který u sebe neměl doklady. Byl při vědomí, ale nekomunikoval. Měl zástřel v levém stehně s poraněním kyčelního kloubu a rovněž střelou poraněný palec pravé ruky. Byl operován. Nyní je ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života. Leží na jednotce intenzivní péče traumatologie,“ řekl Právu mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám